Srce na Kajmakčalanu

Rajs je nakon svih teških godina Velikog rata, Albanske golgote i deljenja i dobrog i lošeg sa Srbima odlučio da svoje stare dane provede u Beogradu. Tu, uz sam put na Topčideru, živeo je na svom imanju koje je nazvao Dobro polje. Ime joj je dao po boju kojim je otpočet proboj Solunskog fronta i u čast sećanja na pale srpske vojnike.

Foto: Wikipedia.org/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

SLIKA: Današnji izgled kuće Arčibalda Rajsa.

Tik do njegove kuće (i još par susednih) išao je put kojim je bilo zabranjeno kretanje teretnih kola. Odmah iznad njega, živeo je u svojoj vili bivši ministar Milan Kapetanović, koji je taj put često nepropisno koristio za svoje potrebe. Tog dana su tuda tutnjale njegove taljige sa ogrevom. Dole gore, ceo dan.

Rajs je zbog toga mnogo negodovao, stalno je pokušavao da im skrene pažnju kako se diže ogromna prašina koja ulazi u sve kuće i guši. A sam put se apsolutno ruinira svaki put kada prođu njime.

Tog dana Rajs je bio na putiću sa prijateljem iz Francuske, izašao je lično da ga dočeka na ulicu. Rajsov prijatelj se dovezao autom i parkirao ga ispred imanja, što je zaustavilo prevoz drva i taljige.

Kapetanović je odmah sišao da vidi u čemu je problem. Kada je video Rajsa na putu istog trena je stupio u verbalni duel sa njim, žustro napadajući Rajsa koji se branio da je put korišćen u skladu sa zakonom. Nakon nekoliko minuta rasprave, Rajsu je naglo pozlilo. Zateturao se i pao. Domaćica imanja je odmah izletela i sa ostalima ga unela u kuću. Međutim, pomoći nije bilo. Nakon nekoliko minuta Arčibald Rajs je izdahnuo.

Njegove poslednje reči koje je uputio svojim prijateljima bile su:

"Zašto plačete, nemojte. Nemojte plakati."

Nakon autopsije doktor je zapisao da je smrt nastupila u trenutku jake ljutine što je izazvalo aneurizmu, odnosno izliv krvi na mozak.

Tako je preminuo 1929. godine jedan od najvećih prijatelja Srba .

Po testamentu telo mu je na Topčideru a srce na Kajmakčalanu.

Foto: Wikipedia.org/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/,

SLIKA: Urna na Kajmakčalanu u kojoj je stajalo srce Arčibalda Rajsa.

Autor: redportal.rs

#Arčibald Rajs

#Dobro polje

#Kajmakčalan

#Prvi svetski rat

#Rajs

#SMRT

#Solunski front

#Srbija

#Topčider

#Veliki rat

#boj

#srpski heroji