1,2 miliona godina star mamut 😃

Najstariji DNK ekstrahovan je uspešno iz mamuta starog više od 1,2 miliona godina. Ovo ne samo da je neverovatan podvig, koji još jednom samo dokazuje koliko je vredan i nezamenjljiv naučni metod u istraživanju naše istorije, već je u procesu otkrivena i nova evolutivna grana mamuta. Sve rezultate je objavio Centar za paleogenetiku Univerziteta u Stokholmu u časopisu Nature.

Genetski materijal je dobijen iz zuba 3 mamuta koji su pronađeni zakopani u sibirskom permafrostu 70-ih godina prošlog veka. Dva primerka su preko milion godina stari, stariji od runastih mamuta, dok je 3. star oko 700.000 godina i predstavlja jednog od najstarijih nalaza runastih mamuta.

Najstariji primerak pripada prethodno nepoznatoj vrsti mamuta, koja sada nosi ime krestovka mamut. Čini se da je jedan od najpoznatijih vrsta mamuta - severnoamerički kolumbijski mamut bio zapravo mešavina runastog i krestovka mamuta.

Procena na osnovu geoloških analiza jeste da je mamut star 1,2 miliona godina. Međutim, prema podacima dobijenim iz mitohondrijalne DNA, starost mlađeg mamuta može biti 1,34 miliona, dok stariji mamut može biti star čak i više od 1,65 miliona godina.

Kako god da merite, ovo je daleko stariji uzorak od najbližeg uspešno izvađenog, koji je više nego duplo mlađi. On je izvučen iz konja sačuvanog u kanadskom permafrostu i procenjena starost mu je do 700.000 godina.

Permafrost odlično čuva DNK. Međutim, na planeti Zemlji ne postoji permafrost stariji od 2,5 miliona godina. Zato će vađenje DNK nakon ove vremenske barijere biti ekstremno teško, ako ne i nemoguće. Ipak, u okviru ovog vremenskog okvira postoji neverovatan fundus nalaza koji čeka da bude otkriven. Posebno delovi ljudske istorije koji čuvaju definišuće momente na našem evolutivnom putu.

Najveća nada i tihi san svakog naučnika ostaje i dalje mogućnost da će se negde pojaviti pripadnik homo vrste zarobljen u permafrostu. 😊

pročitajte još

Ostrvo hobita 💗

Autor: redportal.rs

#DNK

#GENOMI

#Genetka

#Mamuti

#Najstariji DNK

#Nova vrsta mamuta

#Praistorija

#permafrost

#sibir