Posle nekoliko vekova borbe, Srbija je postala međunarodno priznata monarhija.

Narodna skupština je na 39. sastanku na predlog potpredsednika Skupštine Milana Kujundžića, donela Zakon kojim se Knjažestvo Srbija proglašava za Kraljevinu Srbiju. Dotadašnji knez Milan Obrenović postao je kralj Srbije, Milan I.

Novi kralj nije puno čekao pa je 23. februara otpočelo primanje stranih diplomata, a prvi u svečanoj audijenciji bio je austrougarski poslanik grof Kevenhiler. Austrijski car je izjavio, a ambasador svečano izjavljuje da Austrougarska priznaje napredak Srbije u Kraljevinu. Nedugo zatim, već 24.februara za njim je došao nemački, potom i italijanski, pa ruski, engleski tako da su već do 25. februara sve velike sile priznale Kraljevinu Srbiju.

U Kraljevini su se tokom Milanove vladavine dešavale razne bune i ratovi, od kojih je najpoznatija Timočka buna i Srpsko-bugarski rat.

Na obeležavaju 500 godina od Kosovskog boja 1889. tada maloletni kralj Aleksandar biva miropomazan u Žiči od strane mitropolita Mihaila.

Skoro čitavu deceniju, do ubistva kralja Aleksandra, u zemlji je vladala politička nestabilnost, što u prilog govori činenjica da je za 10 godina promenjeno čak 12 Vlada.

Kraljevina Srbija prstaje da postoji proglašenjem Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca 1.decembra 1918.

Autor: redportal.rs

#Kraljevina

#Srbija

#borba

#monahrhija

#opstanak