Ne valja menjati ugljene hidrate za masti 😅

Ketogene dijete, koje eliminišu kompletno ugljene hidrate u zamenu za masti, postale su izuzetno popularne poslednjih nekoliko godina. Iako su se ove dijete pokazale kao efikasne u lečenju od epilepsije i imaju primenu u drugim oboljenjima, kao alatka za gubljenje težine su vrlo diskutabilne.

U skorijim istraživanjima, koja su izvođena na pacovima i miševima, istraživači su pokazali da keto dijete imaju zaista dramatičan efekat na ljudska srca. Rezultati su ukazali da ishrana sa visokom stopom masti stvara promene u srcu i smanjuje proizvodnju mitohondrija koje čine energetsku bazu ćelije (nalaz objavljen u časopisu Signal Transduction and Targeted Therapy).

Osnova keto dijeta je dovođenje tela u stanje ketoze tako što se u telo uglavnom unose masti. Ketoza je normalan metabolički odgovor, koji se uključuje kada telo nema dovoljno glukoze. Jetra počinje da pretvara molekule sala u ketone, koji se otpuštaju u krvotok kao alternativni izvor energije.

Ovaj proces konzumira salo i snižava nivo glukoze u krvi i nivo insulina, što ju je učinilo popularnim među ljudima koji žele da smršaju. Međutim, i dalje se žestoko debatuje da li je keto dijeta zdrava za ljudski organizam, a posebno da li je zdrava kao praksa koja je održiva na duže staze.

U poslednjem istraživanju koje je uradio Univerzitet Fudan u saradnji sa Univerzitetom Sečuan istraživači su detaljno pregledali uticaj keto dijete na ljudska srca.

Studija je uključivala 3 grupe od po 6 pacova, koji su hranjeni ketogenom dijetom, normalnom ishranom ili redukovanom ishranom tokom 4 meseca. Posle 4 meseca srca pacova su analizirana kako bi se pregledale promene u ćelijama. Ketogena grupa je demonstrirala rast ketona B-OHB i aktivaciju gena Sirt7, koji inhibiraju biogenezu mitohondrija. Kada se ovaj sistem aktivacija primeni na ljudsko telo, dolazi do aptoze (ćelijske smrti) srčanih ćelija i fibroze srčanog tkiva.

Autor: redportal.rs

#Keto dijeta

#Nauka

#ishrana

#metabolizam

#nutricionizam