Mederne četkice nastale u zatvoru

Ljudi su hiljadama godina čistili zube, počev od starih Egipćana, za koje se smatra da su svoje kutnjake ribali posebnim prahom napravljenim od volovskih kopita i ljuske jaja još 5000. p. n. e. Rimljani su se odlučili za štapove sa pohabanim krajevima, dok su Grci koristili grube krpe.

Pre oko 800 godina, Kinezi su započeli sa izradom četkica za zube pričvršćivanjem grubih životinjskih dlaka na drške od bambusa ili slonovače; tokom srednjeg veka putnici su ove uređaje doneli u Evropu.

Krajem 18. veka, kada je Englez po imenu Vilijam Adis otišao je u zatvor zbog podsticanja na nerede. Da bi lakše proveo vreme - i ostao priseban se u tom periodu - izrezbario je dršku od kosti, izbušio rupe u nju i ubacio čekinje od nerasta koje su bile pričvršćene žicom. Adis je počeo da masovno proizvodi svoju opremu nakon što je napustio zatvor i umro bogat kao čovek.

Godine 1938. kompanija DuPont razvila je prvu četkicu za zube sa najlonskim vlaknima, koja se pokazala čvršćom i efikasnijom od životinjske dlake. Ali u Sjedinjenim Državama, tek kad su se vojnici vratili kući iz Drugog svetskog rata indoktrinirani vojnim higijenskim navikama, četkanje zuba postalo je široko rasprostranjena praksa.

Autor: redportal.rs

#pasta

#pranje zuba

#zubi

#četkice