Biće onako kako je želeo idejni tvorac

Počela je najveća obnova Ajfelove kule ikada u njenoj 130-godišnjoj istoriji, a sve kako bi bila u što boljem izdanju za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Jedna od najvećih promena biće boja. Naime, ona će dobiti zlatnu nijansu.

Prvih 19 slojeva će biti uklonjeno ali i smeđa boja koju nosi od 1968. Nova boja je žuto-smeđa kakvu je za svoj spomenik lično želeo Gistav Ajfel.

- To će tornju dati zlatniju nijansu od boje kakvu smo dosad videli, baš u vreme Olimpijskih igara - rekao je Patrik Branko Ruivo, direktor kompanije koja upravlja tornjem.

Renoviranje 324 m visokog tornja, sastavljenog od 18.000 metalnih delova pričvršćenih sa 2,5 miliona spojnica, koštaće 50 miliona evra. Uklanjanje starih slojeva boje rizično je zbog prisustva olova, pa radnici moraju poštovati stroge zdravstvene protokole. Završetak radova je planiran do kraja sledeće godine.

Svakih 7 godina, toranj dobija novi sloj boje kako bi ga zaštitili od vetra, sunca, zagađenja i korozije.

- Zašto je Gistav Ajfel izabrao žuto-smeđu? Verovatno zbog toga da bi toranj odražavao čitav Pariz u kojem prevladavaju zgrade od krečnjaka - rekao je Pjer-Antuan Gatjie, glavni arhitekta obnove francuskih istorijskih spomenika koji je i odlučio da se promeni boja.

Autor: redportal.rs

#Ajfelova kula

#ajfelov toranj

#boja

#olimpijske igre

#zlatna