Turci se bore za gospodstvo, a mi za slobodu našu, za naše žene, decu i naše kuće.

Na današnji dan 1804. Srbi su u Orašcu podigli ustanak nakon što su trpeli nekoliko godina zuluma od strane dahija.

Pre nego što je podignut ustanak Turci su presreli pismo između srpskih vojvoda koji su dogovarali ustanak. U znak kazne izvršili su odmazdu ubivši viđenije Srbe iz nekoliko nahija iz beogradskog pašaluka, koja je nazvana Seča knezova.

Nakon što su Srbi videli da će Turci posle Seče knezova ubiti i ostale viđenije Srbe u Marićevića jaruzi u selu Orašac kraj Topole podigli su ustanak koji će u godinama koje dolaze postati Prvi srpski ustanak.

Za vođu je izabran Đorđe Petrović zvani Crni Đorđe. Stanoje Glavaš i Teodosije Marićević su tu ulogu odbili. Vođe ustanka, na čelu s Karađorđem, vešto su koristili turska neslaganja i uspeli da izdejstvuju naredbu o pogubljenju dahija Aganlije, Kučuk-Alije, Mule Jusufa i Fočić Mehmed-age od Bećir-paše, sultanovog izaslanika, jer su dahije i oragnizovale Seču knezova. Pri dizanju ustanka Krađorđe im je poručio: "Turci se bore za gospodstvo, a mi za slobodu našu, za naše žene, decu i naše kuće".

U toku ustanka dogodile su se tri velike bitke: na Ivankovcu, Deligradu i Mišaru. Nakon nekoliko dobijenih bitaka Turci su zbog saveza Austrije i Rusije bili primorani da prihvate određene ustupke. Beograd je prvi put od okupacije oslobođen 1806. Tokom pobune dogodila se i bitka na Čegru u kojoj je Stevan Sinđelić učinio herojsko delo.

Nakon potpisivanja Bukureštanskog mira 28. maja 1812. koji su potpisali Rusija i Osmansko carstvo, srpske ustaničke vođe su bile nezadovoljne stpenom autonomije koju im je turska vlast dala. Tada dolazi je do prekida saradnje između Srbije i Rusije. Zbog svih srpskih nedaća i neslaganja Turska vojska koja je bila znatno nadmoćnija 1813, napada Srbiju u želji da sprovede odredbe Bukureštanskog mira i, nakon tromesečnog otpora ustanika, ponovo je uspostavljena turska vlast.

Beograd ponovo pada u turske ruke 7. oktobra 1813, a ustanak je ugušen. Karađorđe je sa još nekoliko vođa ustanka pobegao u Austrougarsku, a zatim u Rusiju.

IZVOR: YT / Телевизија Храм

Autor: redprotal.rs

#KARAĐORĐE

#Srbija

#Turska

#ustanak