Visok nivo bihevioralizma i mentalne prilagodljivosti 😎

Prema najnovijim istraživanjima objavljenim u Froniers in Psychology, urađen je test koji je testirao sposobnosti 4 svinje da igraju video-igrice. Svaka je demonstrirala konceptualno razumevanje zadataka, uprkos ograničenoj fizičkoj sposobnosti.

Studija je uključila i 2 jorkširska praseta po imenu Hamlet i Omlet i 2 panepinto minijaturna praseta Eboni i Ajvori. Sve 4 životinje su naučene da priđu konzoli i da koriste džojstik njuškom pred monitorom. Potom su naučeni da igraju video-igru u kojoj je cilj bio da se pomeri kursor koristeći džojstik ka 4 mesta obeležena na ekranu.

Svaka svinja je odlično izvela sve prethodno navedene zadatke. Jasno pokazujući da je u potpunosti razumela koncept, džojstika, igre i njihov međusobni odnos!

Prosto je neverovatno da ova relativno mala, dalekovida životinja bez palčeva razume koncept da se njen fizički akt na džojstiku prenosi u virtuelni na ekranu. Ovo nam jasno pokazuje koliko su samo sposobne ove životinje i koliko mi ne poznajemo njihov pun potencijal.

Naučnici već znaju da su svinje sposobne da poimaju različite apstraktne stvari u svetu oko njih: od najprimitivnijih komandi pa sve do težih, koje zahtevaju i promenu ponašanja kada se pravila test-igre promene. Na jednom testu svinja je uspešno pronašla sakrivenu hranu - uz pomoć ogledala!

Tim je utvrdio da, osim standardnih metoda, na svinje jako utiče i socijalizacija kao način učenja. Na primer, kada bi se mašina koja izbacuje hranu pokvarila, one bi nastavile da unose tačan redosled odgovora njuškom ili papcima iako hrana nije izlazila. Tokom teških momenata u testovima samo verbalna pomoć bi im pomogla da pravilno reše zadatak.

Iako svinje nisu mogle da dostignu nivo primata, mnogi misle da je to iz razloga jer je test više koncipiran za testove vizuelno i taktilno orijentisane sisare.

pročitajte još

Ostrvo hobita 💗

Autor: Frontiers / redportal.rs

#Test

#inteligencija

#pamet

#svinje