Još jedan mali ali uspešan korak ka kolonizaciji Crvene planete 🚀

Naučnici koji se bave istorijom planeta objavili su novu mapu Marsa. Na njoj su odredil sve velike lokacije gde se ispod površine nalaze ležišta leda. Danas je Crvena planeta ledena pustinja, ali u prošlosti je bila prekrivena vodom. Tragovi te vode i dalje postoje, ali ispod površine Marsa.

Pristup vodi i njena distribucija ključni su faktori u daljim istraživanjima Marsa. Novi podaci, objavljeni u Nature Astronomy, kombinuju informacije sakupljene iz orbite planete sa satelita: NASA Mars Global Surveyor, Mars Odisey i Mars Reconnaissaince Orbiter. Svi podaci su procesuirani koristeći najnovije tehnologije slaganja informacija. Na osnovu prerađenih podataka površine planete tim je uspeo da uradi studiju SWIM - Subsurface Water Ice Mapping (potpovršinsko mapiranje vode i leda), koja je popisala sve lokacije sa naslagama leda na Marsu.

Prema njenoj predstavi, uvidelo se da led nije ravnomerno raspoređen, već se pretežno nalazi u severnoj hemisferi. Depoziti leda se nalaze na različitim dubinama ispod površine: od nekoliko centimetara pa čak i do kilometar dubine.

Glavni cilj ove velike studije je da stvori pouzdanu mapu potencijalnih izvora vode prema kojoj će se voditi budući istraživači u odabiru mesta za sletanje prvih ljudi na Mars. Led je apsolutno važan resurs iz više različitih razloga: od proizvodnje vode, pa sve do kultivacije biljaka, stvaranja metana (za gorivo raketa i prevoznih sredstava) i, možda najbitnije, za proizvodnju kiseonika. Najvažnije od svega jeste da je led apsolutno nezamenljiv u prozvodnji goriva za povratak astronauta na Zemlju. Svaki koncept koji je istraživan u kontekstu ljudskog leta na Mars nije bio moguć bez proizvodnje goriva na samoj planeti za povratak.

Osim prikaza depozita leda, presudan je odabir lokacije. Određeni delovi Marsa postaju previše hladni i tamni kako se godišnja doba menjaju. Izabrati najidealnije mesto biće prava dilema, koju za sada još niko nije uspeo da reši.

Autor: Alfredo Carpineti / redportal.rs

#Ilon Mask

#Kolonizovanje Marsa

#LED

#Led na Marsu

#Let na Mars

#Mapiranje leda

#SWIM

#Voda na Marsu

#mars

#voda