Može da stane na nokat

Madagaskarski kameleon Brukezi nana dugačak je pola centimetra.

Upoznajte Brukezi nana, izuzetno sitnu vrstu kameleona iz prašuma severnog Madagaskara. Istraživači su nedavno opisali jednog mužjaka i jednu ženku te vrste u studiji objavljenoj 28. januara u časopisu Scientific Reports, a bili su zapanjeni posebno sitnim dimenzijama muškarca. Dimenzija samo 13,5 milimetara od njuške do kloake. Potpuno odrasli mužjak najmanji je odrasli gmizavac ikad opisan.

U stvari, mužjak Brukezi nana manji je od svoje ženke, koja je ima dužinu od njuške do kloake od 19,2 mm. Ne samo da je duža od svog supružnika, već je i nešto duža od karipskog gekona Sphaerodactilus ariasae, koji trenutno nosi titulu za najmanje ženskog gmizavca, napisali su istraživači.

S obzirom na to da je opšti plan tela gmizavaca prilično sličan planu sisara i ljudi, fascinantno je videti kako minijaturni mogu biti ovi organizmi i njihovi organi.

Nisu svi organi toliko minijaturni. Muški gušteri i zmije imaju par reproduktivnih organa koji se nazivaju hemipeni - dva cevasta genitalija koja ostaju okrenuta unutar tela muškarca, sve dok ne dođe vreme za parenje. Hemipeni Brukezi nane iznose 2,5 mm 18,5% njegove ukupne dužine.

Iznenađujuće, ovo nije neobična osobina među najsitnijim gušterima na svetu, napisali su istraživači. Dužina genitalija među srodnim kameleonima kreće se između 6,3% i 32,9% ukupne dužine tela muškarca, sa prosečno 13,1% za 52 vrste, utvrdio je tim. Ostale životinje imaju mnogo veći odnos genitalija i tela, uključujući patke, čija dužina genitalija može biti jednaka njihovoj dužini tela, i golubove, čiji genitalije mogu biti osam puta duže od tela, primetili su istraživači.

Budući da su poznata samo dva primerka Brukezi nana, teško je izvući bilo kakve zaključke o seksualnoj dinamici. A naučnici još uvek ne znaju koliko su ova sitna bića ugrožena. Ali pošto se kišne šume Madagaskara suočavaju sa značajnom pretnjom zbog ljudske aktivnosti - poput krčenja šuma i poljoprivrede - i ovi sićušni gušteri su verovatno u opasnosti. Bez značajnih napora na očuvanju, najmanji gmizavci na svetu lako bi mogli nesati.

Autor: redportal.rs

#gmizavci

#gušter

#reptili