Oslobađaju ugljenik koji ulazi u atmosferu i ubrzava zagrevanje Zemljine klime

Američki naučnici su otkrili da bakterije vrste Pseudomonas aeruginosa u narednim godinama mogu početi da brzo razlažu organsku materiju tla. Ugljenik koji se ispušta u atmosferu dodatno će ubrzati globalno zagrevanje. Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu Nature Communications.

- Ranije su klimatolozi verovali da organska materija u glinama postoji hiljadama godina. Međutim, otkrili smo da neki enzimi u mikrobima mogu osloboditi ove ugljene hidrate - rekla je Džudi Jang, docent na Univerzitetu u Minesoti (SAD) i jedna od autora studije.

Mnogi klimatolozi se plaše da će globalno zagrevanje iz korena promeniti planetu ako porast temperatura ne bude mogao da se zaustavi na 1,5 ° C u poređenju sa predindustrijskom erom. Kao rezultat, klimatske zone se mogu pomerati, funkcionisanje ekosistema može se promeniti, što će uticati ne samo na divlje životinje, već i na životnu sredinu koja okružuje ljude.

Naučnici se posebno plaše da će porast temperature promeniti životni ciklus mikroflore tla. To može negativno uticati na prinos i ubrzati razgradnju organske materije u gornjim slojevima tla.

Posmatrajući interakciju mikroba u tlu i različitih komponenata tla, Ioung i njene kolege otkrili su da bi razgradnja organskih materija u zemljištu mogla da se ubrza još više u bliskoj budućnosti.

Naučnici su radili sa bakterijama vrste Pseudomonas aeruginosa, jednim od najčešćih predstavnika mikroflore tla. Prvi eksperimenti potvrdili su rezultate prethodnih studija - bakterije nisu mogle da izvuku hranljive materije iz gline.

Međutim, kada su naučnici tretirali zemljište rastvorom enzima koje drugi mikroorganizmi tla oslobađaju kada temperatura okoline raste, Pseudomonas aeruginosa je počeo da se množi mnogo brže. To je bilo zbog činjenice da su mikrobni proteini prodrli u pore u glinenim česticama i počeli da razlažu dugačke lance ugljovodonika, pretvarajući ih u pojedinačne molekule šećera.

Te supstance bi zauzvrat lako mogle napustiti pore i ući u tlo. Tako su formirali stanište ugodno za Pseudomonas aeruginosa. Jang i njene kolege sugerišu da se slični procesi već odvijaju, jer su naučnici u tlu poslednjih godina često pronalazili tragove "curenja" šećera iz gline u običnim česticama tla.

Naučnici sugerišu da u njima ne može učestvovati samo Pseudomonas aeruginosa, već i druge bakterije u tlu koje mogu da proizvode slične enzime i hrane se jednostavnim šećerima. Ako je ovo tačno, globalno zagrevanje bi moglo da se ubrza u narednim godinama kao rezultat zagrevanja tla i sve bržeg oslobađanja organske materije iz gline, zaključili su istraživači.

Autor: redportal.rs

#Globlano zagrevanje

#bakterije

#klima

#ugljenik