O knjizi će, pored autorke govoriti i prof. emeritus dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, i Đorđe Bajić, pisac i književni kritičar.

Novi roman poznate i nagrađivane spisateljice Mirjane Novaković Mir i mir biće predstavljen beogradskoj publici u četvrtak, 9. februara, od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC 📚📖. O knjizi će, pored autorke govoriti i prof. emeritus dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, i Đorđe Bajić, pisac i književni kritičar.

Zapažen od ovdašnje kritike (najuži krug za nagradu Beogradski pobednik, uži krug za Ninovu nagradu), roman Mir i mir je Mirjanin pokušaj da piše o iskustvu jedne generacije koja je proživela poslednje dane socijalizma – prvi mir, raspad zemlje, pa onda ratove i sankcije, tranziciju i kapitalizam – drugi mir.

Foto: redportal.rs/Laguna

Kroz mir 80-ih godina XX veka i mir 20-ih godina ovog veka pratimo grupu nekada dobrih drugova, njihove odnose, ljubavi i međusobna ogrešenja. I dok se u pozadini 80-ih godina pripremaju ratovi, u kotlu sadašnjeg vremena tranzicija neumoljivo guta sve vidove nekadašnje uzajamne naklonosti, empatije i odanosti većine junaka ovog romana, otkrivajući uzroke njihovih nesporazuma i razilaženja pod senkom jedne zagonetne mladalačke izdaje...

Od studentskih dana bili su najbolji prijatelji, a onda, pošto ih je neko potkazao DB-u, počeli su da se međusobno optužuju, svađaju, rastaju i na kraju preziru. Trideset i pet godina kasnije ubijen je jedan od njih, nekadašnji kolega a sada tajkun 🧐.

Ko je potkazao? Ko je ubio tajkuna? Ko je imao razloga za osvetu?

Sve pripovedne niti ovog romana maestralno se zapliću i, što je mnogo teže, raspliću efektno i ubedljivo, gradeći slojevito, značenjima bogato, istovremeno duhovito i istinski potresno delo.

pročitajte još

ZEMLJOTRES U SRBIJI!

Autor: redportal.rs

#Laguna

#REDbookish

#bookish

#knjiga