U četvrtak, 26. januara, od 18 sati

Promocija knjige Ko je ubio Jovana Skerlića Momčila Đorgovića biće održana u četvrtak, 26. januara, u knjižari Delfi SKC od 18 sati 📘📚.

O knjizi će, pored autora, govoriti i Dragan Đukanović, profesor na Fakultetu političkih nauka, i Ivan Vujačić, profesor na Ekonomskom fakultetu.

U knjizi Ko je ubio Jovana Skerlića Momčilo Đorgović sagledava dubok konflikt mlade i stare generacije pred sam početak Prvog svetskog rata, što je odredilo političku, privrednu i kulturnu sudbinu Srbije i njen identitet sve do današnjih dana ☝🏻. Veliki protivnik srpskih radikala Jovan Skerlić bio je ubeđen da njihov vođa Nikola Pašić mladu balkansku državu vodi u uništenje i ambis. I kada je u Narodnoj skupštini 1914. pozvao na opštu pobunu protiv njega i ondašnjih korupcionaša, umro je iznenada u 37. godini. Mnogi su tada u Beogradu smatrali da je otrovan.

Lik jednog od najznačajnijih srpskih književnih istoričara i kritičara posmatra se u ovoj knjizi u svetlu njegovog političkog angažmana i političke filozofije. Skerlić je bio Prometej, verovatno jedina ličnost u modernoj srpskoj istoriji koja je Srbima pokušala da donese vatru ne bi li osvetlili svoju pećinu i unapredili sebe i svoju zemlju, čedo sunca, kako ga je nazivala njegova supruga Klara.

Autor: redportal.rs

#Delfi

#Laguna

#REDbookish

#bookish

#knjiga