14 originalnih metafora

Zbirka priča Gutači vatre Maje Trifunović, autorke romana Povratak i Savršenstvo i knjige priča Trkači na duge pruge, donosi 14 originalnih metafora, maštovitih zapleta i vrcav jezik koji dobro kamuflira ne uvek vrcave i vedre teme 📘📖.

Bilo da piše o smrti, ljubavi, dokolici, kruškama ili automobilima, priče Maje Trifunović su savremene, emotivne, povremeno vrlo dramatične, napisane jednostavno i upečatljivo.

Foto: redportal.rs/Alisa Koljenšić Radić

‒ 'Gutači vatre' je zbirka priča pisanih natenane i gotovo opsesivno deljanih i šmirglanih, prošivanih i porubljivanih, produžavanih pa kraćenih. Piscu je nemoguće da se od onog što piše odmakne dovoljno kako bi jasno sagledao svaku krivinu i svaki ugao, te sam i ja, buljeći u ono što pišem iz tolike blizine da mi se nos češao o slova, često bivala u ubeđenju da sam u knjigu spakovala sadržaje toliko raznolike i raznorodne da, možebiti, ne pripadaju zajedno niti im je mesto među istim koricama. Što, pokazaće se, nije tačno. Dečko koji predviđa kraj sveta, Maša i Brka na putu kupe kuče, dokoličar Fred, komšinice koje tračare uz kafu i cigaru, Ljubov Beskrovna bez krova nad glavom i nekolicina drugih drže se od stranice do stranice čvrsto za ruke i sva je prilika da bi se, kad bi im se putevi ukrstili, dobro razumeli i rado družili. Iskreno se nadam da će zbirka ‘Gutači vatre’ tokom ove blage zime biti čitana sa zadovoljstvom i bez hitnje, i da će se čitaoci u njoj osećati kao kod kuće – sigurni, ušuškani i prepoznati ‒ rekla je autorka.

Maja Trifunović je rođena i živi u Beogradu. Završila je arapski jezik i književnost na Filološkom fakultetu, radi kao slobodni prevodilac. Prevela je 14 naslova iz oblasti beletristike.

Zbirku priča Gutači vatre možete naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Autor: redportal.rs

#Delfi

#Laguna

#bookish

#knjiga