Naslanjanje na mitološke i simboličke strukture svetog sistemskog spisa naše civilizacije

U utorak, 29. novembra, od 18 sati u knjižari Delfi SKC biće održana promocija knjige U carstvu vetrova aramejskih, jedanaeste pesničke knjige Selimira Radulovića, koja poetički korespondira sa njegovim ostalim knjigama poezije i esejistike. Uokvirena je pesmama nazvanim Prološka (Razgovor sardara i starca, nagog, kraj skita napuštenog) i Epiloška (Više ga nikad nisam video). Ostali ciklusi zamišljeni su tako da broje 5, 20, 5 i 7 pesama 📖.

O knjizi će, pored autora, govoriti Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije, prof. dr Mina Đurić, filolog, dok će stihove čitati dramska umetnica Sonja Damjanović.

Selimir Radulović nam je povodom knjige rekao da se njegove pesničke zbirke, saglasno tome i zbirka U carstvu vetrova aramejskih, naslanjaju na mitološke i simboličke strukture svetog sistemskog spisa naše civilizacije:

Jezik mita i metafora, kojim je ukrašen biblijski tekst, istovetan je s jezikom mita i metafora pesničkog teksta. Kad u otisku, daha, zlatnoga, iz usta, Očevih, oslušnemo – ja sam čokot, a vi loza – onda nema sumnje da metafora nije slučajni ukras biblijskog jezika, već njegov dominantni modus mišljenja. Kao što je građevina bez temelja slaba, i pitanje je dana kada će se urušiti, tako je i pesma, bez darova Oca, našega, laki privid koji nas ne privlači i ne obavezuje. Stoga i verujem da nisam sejao po kamenu.

Autor: redportal.rs

#Delfi

#Laguna

#bookish

#promocija