Čita se u jednom dahu!

U utorak, 18. oktobra, u restoranu Ruski car, Knez Mihailova 7, biće održana svečana promocija novog romana Miše Mihajla Kravceva Hram belih konja u izdanju izdavačke kuće Blum, sa početkom u 18 časova 📒📝.

Jedno je sigurno. Ovaj roman Miše Mihajla Kravceva neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Hram belih konja čita se u jednom dahu i prostonagoni čitaoca u duboke emocije i uvlači ga u svet u kome se dešava radnja.

I pored toga što je napisan u ritmu najuzbudljivjih akcionih filmova, ovaj roman i te kako ima dubinu i poruku, uostalom kao i svi romani ovog autora, počevši od Proleća jednog lava, koji su mnogi poredili sa Malim Princom.

Foto: redportal.rs/Ustupljene fotografije

Radi se o propasti jedne civilizacije i nastanku druge, sa svim onim ljudskim osobinama, ili slabostima, koje u takvim situacija ma izbijaju na videlo. Roman je pun akcije, intriga, borbe za vlast i moć, ubistava, seksa i erotike, droge i raznih poroka i pokazuje kako su sva krizna vremena u istoriji bila na neki način slična, uključujući tu i današnje. 

Svi likovi razrađeni su psihološki savršeno i do detalja, kao uostalom i čitav jedan novi svet koji je autor stvorio u ovom romanu i koji je maestralo dočarao uz veliko znanje i poznavanje istorije. A dinamiku same radnje, dopunski čini neizvesnijom i veliki broj, najneverovatnijih obrta koji teraju čitaoca da strepi zajedno sa glavnim junacima.

Ovaj roman nije ni prethodnik Priče o Harfi, niti njen nastavak, ali zajedno, oni čine jednu celinu i dopunski pojašnjavaju jedan drugog, a mogu se čitati bilo kojim redosledom ☝🏻.

Foto: redportal.rs/Ustupljene fotografije

Iako je roman Priča o Harfi jedinstven i ne može se uporediti ni sa jednim drugim, za razliku od Hrama belih konja on teče znatno sporije. Hram belih konja je brz i mnogo konkretniji, ali i te kako nosi dubinu i budi one najdublje delove duše o nama 🧐. 

Priča o Harfi pisana je godinama. Hram belih konja napisan je za samo mesec dana, proleća 2021, a sam autor ističe da je sve vreme dok je pisao i pripremao Priču o Harfi, imao u glavi i naslov i radnju Hrama belih konja.

U svakom slučaju, kao ni prethodna dela ovog autora, ni Hram belih konja ne može se banalizovati u nekoliko rečenica i prepričati, jednostavno se mora pročitati, a mi duboko verujemo da će čitaoci uživati dok budu čitali, kao i dugo vremena posle toga.

Kravcev je do sada našoj a i inostranoj javnosti bio pre svega poznat kao slikar zavidne međunarodne reputacije, a od januara sledeće godine biće i zvanično uvršćen u Oksford enciklopediju 🍀.

Autor: redportal.rs

#Miša Kravcev

#Ruski car

#bookish

#promocija