Nastavak Zanimljive istorije Srba u 147 priča

Knjiga novinara i pisca Momčila Petrovića Novih 147 priča iz zanimljive istorije Srba nastavak je velikog hita Zanimljiva istorija Srba u 147 priča šŸ“–šŸ“˜.

To je zbirka tematski raznorodnih kratkih i upečatljivih priča iz istorije Srba koje većina čitalaca nikada nije čula niti je o njima iÅ”ta znala. Autor bez zadrÅ”ke i argumentovano piÅ”e o ljudima i događajima koji su od javnosti namerno i sistematski veÅ”to skrivani.

ā€“ Ova knjiga je, praktično, drugi tom knjige koja bi se zvala Zanimljiva istorija Srba ā€“ rekao nam je autor povodom izlaska nove knjige. ā€“ Prva knjiga, naime, ima 448 strana, ova sada 472, i da su sve priče smeÅ”tene u iste korice, bila bi deblja nego Å”ira. Prosto su priče morale da budu podeljene... JoÅ” dok sam birao priče za prvi deo, znao sam da će biti i drugog. Ali o tome nisam voleo da govorim, iz sujeverja. Znate ono: ā€™Kad čovek planira, Bog se smejeā€¦ā€™ U osnovi, sve priče su nastale tokom mog desetogodiÅ”njeg istraživanja, istovetne su po dužini i stilu, i sve imaju istu temu ā€“ opisuju manje poznate događaje iz istorije Srba. Ali ako su osnovni ton prvoj knjizi davale priče o događajima i ljudima koji su zaboravljeni, u novoj se viÅ”e bavim ličnostima i zbivanjima o kojima se svesno lagalo, koji su u zvaničnoj, ā€žÅ”kolskojā€œ istoriji lakirani šŸ§. Tu su, recimo, priče o porodicama koje su poslednjih stotinak godina uživale i uživaju veliki ugled, a bogatstvo su stekle ropskim radom dece. Ili, uzmimo za primer ono Å”to smo učili o Jovanu Jovanoviću Zmaju: ā€™Veliki pesnik rodoljubive poezije!ā€™ A kad je trebalo da, kao lekar, pođe u rat, odbio je, a obrazloženje je takvo da ga istoričari književnosti radije prećutkujuā€¦ Å ta smo mi svih ovih godina znali o tome Å”ta su radili sveÅ”tenici pri partizanskim jedinicma? A bilo ih jeā€¦ Ali, da ne nabrajam.

Koje su porodice pre sto godina stekle kapital iskoriŔćavajući decu kao robove? Koji je svetac prodavao novine u Beogradu? Kako se dogodilo da se podižu spomenici meÅ”etarima koji su srpskoj vojsci u Velikom ratu liferovali trule opanke? Å ta su sveÅ”tenici radili u partizanima? Koji su skandali obeležili komunističku revoluciju? Jesu li se Srbi zaista surovo oslobađali svojih ostarelih članova porodice? Kako je snimanje jednog filma zloupotrebljeno da se u Tekiji sruÅ”i crkva? Da li je istina da je legendarni pisac bio saradnik okupatora Beograda u Prvom svetskom ratu? šŸ§šŸ§šŸ§

Odgovori na ova pitanja i joÅ” mnogo interesantnih otkrića, od kojih su neka iznenađujuća i Å”okantna, nalaze se između korica ove knjige.

Autor: redportal.rs

#147 priča

#Delfi

#Laguna

#Momčilo Petrović

#knjiga