Idejna, psihološka i moralna anatomija titoizma od 1945. do njegovog istorijskog sloma

Kao i u svojim ranijim knjigama, pisac Dobrica Ćosić i njegovi likovi u romanu Vreme vlasti svode račune sa svojom epohom, sagledavajući svoj vek kao vreme beščašća a same sebe kao žrtve maćehinske vlasti. Vreme vlasti je završnica „sage o Katićima“, započete još romanom Koreni 1954. godine, i obuhvata čitav XX vek – po Ćosiću vek istorijskih poraza Srbije 📖.

Dušan Katić, pripovedač druge knjige ovog romana, ostavlja posle smrti piscu svoj rukopis Hronika naše Vlasti, u kojem se na neki način odvija i raslojavanje porodice Katić, i propadanje srpskog sela oličenog u rodnom mestu Katića, i raspad države, ideala i vrednosti za koje su se i on i njegovi preci u tom veku smrti, zla i vlasti borili.

Ova hronika Dušana Katića, koja svedoči o usponu i padu sa vlasti, utkana je u roman kako bi omogućila Ćosiću da ispiše idejnu, psihološku i moralnu anatomiju titoizma od 1945. do njegovog istorijskog sloma.

Dobrica Ćosić (1921–2014), pisac, esejista, političar, jedna od najznačajnijih figura srpske istorije i književnosti druge polovine 20. veka. U književnost ulazi 1951. sa romanom Daleko je sunce, prvim modernim romanom o jugoslovenskoj revoluciji koji je predstavljao kritiku revolucionarnog terora. Roman je preveden na tridesetak jezika, а samo u SSSR-u štampan u 1.600.000 primeraka. Zatim objavljuje romane: Koreni, Deobe, Bajka, Vreme smrti (tetrаlogijа), Vreme zla (trilogija), Vreme vlasti I  i Vreme vlasti II. Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu.

Foto: redportal.rs/Laguna

Autor: redportal.rs

#Delfi

#Dobrica Ćosić

#Laguna

#Vreme vlasti

#bookish