Priča o političkom riziku, ali i intimna drama o tome šta su Čerčil i njegova okolina svakodnevno preduzimali da izdrže godinu dana

Knjiga Dani slave i očaja Erika Larsona, bestseler Njujork tajmsa, pruža izuzetan uvid u život poslednjeg velikog državnika sveta Vinstona Čerčila 🧐📖.

To je priča o političkom riziku, ali i intimna drama o tome šta su Čerčil i njegova okolina svakodnevno preduzimali da izdrže godinu dana, od 10. maja 1940. do 10. maja 1941, tokom Čerčilove prve godine na položaju premijera, što se poklapa s nemačkim vazdušnim napadima na London.

Na dan kad je Čerčil stupio na dužnost premijera, Adolf Hitler je napao Holandiju i Belgiju. Poljska i Čehoslovačka već su pale, a evakuacija iz Denkerka odigraće se dve sedmice kasnije. Sledećih dvanaest meseci Hitler je vodio nemilosrdnu kampanju bombardovanja u kojoj je poginulo 45.000 Britanaca. Čerčilov zadatak bio je da ujedini zemlju i nauči britanski narod „veštini neustrašivosti“.

Oslanjajući se na dnevnike, izvornu arhivsku građu i tajne obaveštajne izveštaje – neki su otvoreni za javnost tek nedavno – Larson nam kroz novo sočivo pokazuje najmračniju godinu u istoriji Londona kroz svakodnevicu Čerčila, njegove porodice i grupe savetnika iz „Tajnog kruga“ kojima se obraćao u najtežim trenucima 🧐.

Knjigu Dani slave i očaja Erika Larsona, vrhunsku priču punu pripovedačkih obrta, heroja, zlikovaca i napetosti koji oblikuju bogate neodoljive istorijske slike, možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari Delfi.rs i na sajtu Laguna.rs.

Autor: redportal.rs

#Dani slave i očaja

#Delfi

#Erik Larson

#Laguna

#bookish

#knjiga