O karijeri jednog velikog pesnika i padu jedne velike zemlje

Panonski admiral novinara, kritičara i publiciste Ivana Ivačkovića je knjiga o karijeri jednog velikog pesnika i padu jedne velike zemlje 📖📘. To je profesionalna biografija Đorđa Balaševića i zbirka ličnih i kolektivnih sećanja.

Balašević je bio briljantan hroničar i tumač našeg vremena. Tokom 90-ih godina 20. veka izrastao je u simbol otpora balkanskoj provincijalizaciji i ratu. Suprotstavljao se sili gluposti i gluposti sile. Ipak, najpre ćemo ga pamtiti kao pesnika intime i ljudskih osećanja, kao pesnika ljubavi. Već nekoliko generacija nosi njegove pesme ispod kože. Panonski admiral je naklon njegovoj umetnosti i njegovom civilizacijskom angažmanu, koji je u toj umetnosti imao istaknuto mesto ☝🏻.

Foto: Redportal.rs/Laguna

Kako sam Ivačković kaže:

...knjige su spomenici, tako da je odgovornost autora uvek velika. Mi preuzimamo odgovornost da verno prikažemo ljude o kojima pišemo ili da verno prikažemo njihov rad, ono što je njihovo nasleđe. Ova knjiga je puna pohvala za Balaševićevo pesništvo i muziku. Stalo mi je da se zna da tragičan odlazak Đorđa Balaševića nije uticao ni na jedan moj vrednosni sud o njegovim pesmama. Ništa u knjizi nisam ulepšavao zato što je on otišao. Da jesam, to bi možda s ljudske strane bilo razumljivo, ali bilo bi neodgovorno. A u knjigama je zaista važno sačuvati tu odgovornost o kojoj pričamo. Zato nikada nisam nikome ugađao dok sam pisao. Ali Balaševiću nije bilo ni potrebno ugađati. Reč je o čoveku koji nije snimio loš album, što je redak slučaj i u internacionalnim razmerama.

Panonski admiral Ivana Ivačkovića u prodaji je u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari Delfi.rs, kao i na sajtu Laguna.rs.

Autor: redportal.rs

#Ivan Ivačković

#Laguna

#Panonski admiral

#bookish

#knjiga

#đorđe balašević