U knjižari Delfi SKC predstavljeno novo izdanje knjige Baba, nemoj ništa da me pitaš

Danas je u knjižari Delfi SKC održana promocija novog izdanja knjige Baba, nemoj ništa da me pitaš Mirjane Bobić Mojsilović 📖, koja je izašla u izdanju Lagune. – Ova knjiga mi je promenila život, ali toga uopšte nisam bila svesna pre 25 godina, rekla je književnica.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Moderatorka književne večeri bila je Tanja Vučković, predstavnica za medije u Laguni, koja je istakla da je Mirjana Bobić Mojsilović književna zvezda:

To je, u neku ruku, pokazatelj da nismo odustali od dobrih stvari.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Mirjana je kazala da je uzbuđena kao da joj je prvo književno veče 🤩. Naslov knjige je došao iz istoimene priče, nastavila je. Kada je '97. godine objavila, kao samostalni izdavač, priče, tada je bilo nezamislivo da neko napiše priče i da ih potpiše kao ljubavne. Lubav je bila proterana iz naše literature; bila je dozvoljena ljubav prema majci, sestri i otadžbini. Sve ostalo je smatrano tzv. ženskom nižerazrednom literaturom, navela je.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Video: redportal.rs/redportal.rs

☝🏻 O predrasudama:

U svojim prvim literarnim pokušajima imala sam potrebu da srušim predrasude: prema ženi piscu i prema ljubavi kao temi.

💕 O pravom licu ljubavi:

Možemo da prepoznamo pravo lice ljubavi sve dok smo kreativni, a kreativni smo dok se zaljubljujemo. Zaljubljivanje je, zapravo, pisanje priče. Ljubav je prvo neverovatno kreativna stvar. Zato svi letimo. Inspiracija je kao zaljubljivanje. To je kad vam se pokrene vrtlog, vorteks, u stomaku.

Video: redportal.rs/redportal.rs

📝 O procesu stvaranja:

Kriza je nezaobilazni deo stvaranja. To je ono kad počnete da sumnjate u sebe i sopstvene izmišljotine. Onda nastupa vreme tuge, odbijanja, odlaska. Međutim, povratak je kao ponovno zaljubljivanje. To je najveća radost stvaranja.

🤩 O piščevom iskustvu:

U piščevo iskustvo ulazi sve što je na nas ostavilo utisak – dobar ili loš. Da kažemo, kosmos, iz koga nastaju naša dela. Moj odnos prema životu glasi da stvarnost nije dovoljna.

📜 O književnim likovima:

Život književnog lika ne prestaje onda kada pisac stavi tačku na svoje delo. Oni su tvorevine duha i oni nastavljaju svoj život u eteru. Nekad se bore za svoje književne sudbine i protiv volje pisca.

📝 O piscu:

Pisac je bog. Pisac je mali sujetni bog. Pisac stvara svet, ili svetove, kao pravi Bog – od jedne reči. Bog više voli grešnike, kao što i pisac ne podnosi bezgrešne junake. Bezgrešni junak je smrt literature.

📕 O sopstvenim knjigama i likovima:

Moje knjige jesu o ljubavi, ali su uvek o pisanju i spasavanju vlastitog života. Moji likovi se u gotovo svakom romanu vrzmaju oko nekih knjiga, oko nekih biblioteka, u potrazi za rečenicom koja će da im promeni život.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Autor: redportal.rs / Jovana Radić

#Delfi

#Laguna

#Mirjana Bobić Mojsilović

#knjiga