Knjiga neprolazne vrednosti za sve uzraste

Dva vrhunska autora: pisac i urednik Zoran Penevski i grafički dizajner i vizuelni umetnik Slavimir Stojanović Futro uložili su svoju maštovitost u Rečnik beskrajnog odrastanja, knjigu neprolazne vrednosti za sve uzraste 📗📒.

Pomislite na drvo 🌳. Šta osećate kad pomislite na drvo? Ono je visoko, štiti nas, bezbrižni smo ispod njegove krošnje, lepo nam je u njegovom hladu, čak nam daje i neke plodove.

Sada pomislite da ste dete koje ponovo uči reči 👧🏻. I osetite sve ono čime smo opisali drvo. Pokušajte sada da taj osećaj predstavite nečim sličnim. Šta je to visoko što nas štiti, gde smo bezbrižni, a može i da se nešto gricka? Drvo: to je kao kad pada kiša, mama drži kišobran i ponekad ti pruži kockicu čokolade sa lešnicima.

Eto, ovo je takva igra. Čestim igranjem moći ćete ponovo da budete dete.

Zoran Penevski smatra da kad smo učili šta neke reči znače, bili smo suviše mali da bismo umeli da ih poredimo sa nečim drugim.

Kad smo naučili značenja reči, bili smo dovoljno veliki da nas nije zanimalo da ih poredimo sa nečim drugim što nam je isto tako poznato. I tako smo odrasli. U jednom trenutku osetio sam da neke reči bude u meni osećanja koja liče na neka druga i shvatio sam da je moguće ponovo učiti šta neke reči znače uz poređenja s nekim drugim osećanjima. Tako sam počeo da spajam poznate reči sa poznatim osećanjima, ali tek tada kao da je dobro poznati svet oko mene počeo da mi otkriva neke nove slike…
- Kada sam od Zorana Penevskog dobio na čitanje tekst za ovu knjigu, pročitao sam ga u dahu dok su mi se u glavi stvarali obrisi bogatih slika. Te slike su nastajale istom brzinom kojom je i tekst dopirao do svesti i srca. Još brže sam ih i nacrtao, praktično u jednom danu, koristeći se minimalističkim stilom sa velikim površinama čistih, živih boja, baš kao što sam ih gledao dok sam čitao. Prilika za ovakav projekat izuzetno retko se ukazuje i dizajner treba da bude strpljiv, jer kad ona dođe, mora brzo da se odreaguje, mora da se bude eksplozivni sprinter u telu, ali i uporni maratonac u duši - kaže Futro.

Rečnik beskrajnog odrastanja u prodaji je od srede, 9. marta, u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari Delfi.rs, kao i na sajtu Laguna.rs.

Autor: redportal.rs

#Laguna

#Rečnik beskrajnog odrastanja

#bookish

#knjige