Obratite pažnju na potencijalni nedostatak ovih elektrolita ☝️

Uttrnutost ekstremiteta i grčevi često su znaci da organizmu nedostaje određeni element, a pravilna ishrana može biti ključna u rešavanju ovih problema. Jedan od najčešćih razloga za utrnulost i grčeve su neravnoteža elektrolita, kao što su kalcijum, magnezijum i kalijum.

Kalcijum je vitalan za zdravlje kostiju, ali i za pravilno funkcionisanje mišića i nervnog sistema. Nedostatak kalcijuma može rezultirati grčevima u mišićima. Namirnice bogate kalcijumom uključuju mlečne proizvode, lisnato povrće poput kelja i spanaća, kao i orašaste plodove.

Magnezijum je takođe ključan za mišićnu funkciju, pa nedostatak ovog minerala može dovesti do grčeva i utrnulosti. Izvori magnezijuma u ishrani su orašasti plodovi, semenke, integralne žitarice i povrće poput bundeve i avokada.

Kalijum je elektrolit koji je važan za održavanje ravnoteže tečnosti u organizmu i za funkcionisanje mišića. Nedostatak kalijuma može dovesti do grčeva u mišićima. Banane su poznati izvor kalijuma, ali ga takođe sadrže i krompir, paradajz, pasulj i spanać.

Redovno unošenje ovih hranljivih materija može pomoći u prevenciji utrnulosti ekstremiteta i grčeva, pružajući vašem telu potrebne resurse za zdrav i funkcionalan život.

Autor: Balša Stupar