Pronalaženje delotvornih načina za upravljanje odnosom ključno je kako bismo očuvali svoje emocionalno zdravlje

Odnosi sa toksičnim ljudima mogu da budu vrlo različiti, zavisno od toga o kojoj osobi je reč. Na primer, ako je reč o prijatelju ili partneru, moguće je ograničiti ili prekinuti interakcije s tom osobom kako bismo smanjili ili uklonili njihov negativan uticaj na naš život.

Međutim, kada su toksične osobe naši roditelji, ponekad potpuni prekid nije realan ili moguć. U takvim situacijama, pronalaženje delotvornih načina za upravljanje odnosom ključno je kako bismo očuvali svoje emocionalno zdravlje. No, prvo je važno prepoznati toksične roditelje, a to ponekad može biti izazovno. Stoga je psihoterapeutkinja Šeri Gaba otkrila četiri osobine koje otkrivaju takve roditelje. 👩‍⚕️

1. Izrazito negativno reagiraju na različite situacije ili događaje 🤬

- Toksični roditelji su emocionalno izvan kontrole. Skloni su dramiti za čak i manje probleme, a svaku moguću uvredu vide kao razlog da postanu neprijateljski, ljuti, verbalno uvredljivi ili destruktivni - rekla je psihoterapeutkinja za Psychology Today.

2. Nedostaje im empatije 😲

- Toksični roditelji nisu u stanju da saosećaju sa drugima - tvrdi Gaba. - Sve se vrti oko njih i njihovih potreba, a ne shvataju kako njihovo ponašanje može da škodi drugima.

3. Teže da kontrolišu 😩

- Što su roditelji više toksični, to više žele da kontrolišu sve i svakoga u svojoj blizini. To znači postavljanje nerazumnih zahteva, čak i odrasloj deci - ističe psihoterapeutkinja.

4. Preterano kritikuju 😡

- Toksični roditelji ne mogu ili ne žele da vide postignuća svoje dece, bez obzira na to koliko su uspešna - kaže Gaba. Naglašava kako neprestano omalovažavaju ljude oko sebe, dok sebe prave izuzetnima, nadarenima ili talentovanima.

Autor: nportal.rs