Da li je konsantna distrakcija dobra po nas?

Klasična scena (i vaša i naša) je ona u kojoj ležite na kauču, stavljate svoj omiljeni film na Netfliksu, dok skrolate po mobilnom telefonu i zezate se. Definicija opuštanja. Tačno? Greška.

- Svi imamo pet čula. Vid, ukus, sluh, miris i dodir. I obično nam je prilično prijatno i prijatno kombinovati ih - kaže neurolog dr. Kliford Segil. Čak i ako to ne želite, to radite sa toliko tehnologije i lakog pristupa oko sebe. Rezultat je da je vaša pažnja podeljena na više stvari i zato se ne pomerate pored nečeg drugog.

Foto: Unsplash.com

Jer volite da gledate TV i skrolujete - Za mnoge ljude deljenje pažnje na više stvari može biti vrlo korisno. Uključena su različita područja mozga i ovo se može pokazati opuštajućim. Ali nije toliko korisno za vaše pamćenje. Istraživanje objavljeno u časopisu Psichological Science 2019. godine zaključilo je da su ljudi koji dele njihovu pažnju zadržali vrlo malo informacija iz onoga što su iskusili. Dakle, multitasking nije previše koristan. Ali ako govorimo o opuštanju, onda da. Mozak učestvuje, ali bez mnogo napora.

Foto: Unsplash.com

Način opuštanja radeći puno zajedno - Jedini način da se opustite, čak i ako se posle ne sećate, je podešavanje izvora. Ako nikome nije potrebna vaša puna pažnja (pa vidite seriju koja vas zanima mnogo), onda ne vršite pritisak na sebe.

Foto: Unsplash.com

Jer morate raditi po jednu stvar - Iako vas opušteno multitasking smiruje, ova praksa dugoročno neće uspeti. Značenje pažljivosti je raditi jednu po jednu stvar kako biste se mogli u potpunosti koncentrirati na nju i uživati u njoj. Kao tihi doručak ili kada gledate epizodu serije koja vam se zaista sviđa. Pomicanje je takođe dobro, ali možete naći vremena da to učinite.

Autor: redportal.rs

#psihologija

#tv