Evo šta treba jesti!

Samo telo koje ima jak imunitet u stanju je da se izbori sa virusima, bakterijama, toksinima, infekcijama i upalnim procesima. Pored vitamina C i D, minerali cink i selen igraju značajnu ulogu u jačanju imuniteta.

Cink - To je oligomineral koji podstiče neutrofile i NK ćelije koje se bore protiv virusnih infekcija. Ima značajnu ulogu u jačanju imuniteta, može pomoći da se smanji učestalost infekcija, kao i njihovo trajanje.

Nedostatak cinka dovodi do zastoja u razvoju, smanjenog apeptita, sporog zarastanja rana, sklonosti infekcijama.

Foto: Pixabay.com

U ovim namirnicama ćete pronaći cink: žitarice, spanać, semenke – sušene semenke lubenice, semenke bundeve, suncokreta, čia semenke, pivski kvasac, ostrige, soja, orašasti plodovi – kikiriki, bademi, orasi, voće – avokado, banane, kivi, jagode, breskve, povrće – krastavci, zelena salata, masline, luk, grašak, spanać, batat, paradajz, kakao (crna čokolada).

Selen je ključni hranjivi sastojak za imunološku funkciju, a takođe je antioksidans koji pomaže da se pojača odbrana tela protiv bakterija i virusa. Naučnici su ustanovili da su ljudi sa niskim nivoom selena podložniji razvoju oboljenja.

IZVOR: YT / VRATA ZDRAVLJA

Izvori selena su sledeće namirnice: riba i morski plodovi: tuna, sardine, ostrige, školjke, škampi, losos, rakovi. Nemasno meso – piletina. Brazilski orah, orasi, pšenične klice, jaja, beli luk, seme suncokreta.

Foto: Pixabay.com

Autor: redportal.rs

#cink

#organizam

#selen

#zdravlje