Često se pošteno namučimo kako bismo ga oljuštili, a da pritom ne skinemo pola belanceta...

Skuvati jaje nije neka filozofija, ali kada dođe na red guljenje ljuske, stvari prestaju da budu tako jednostavne.

Često se pošteno namučimo kako bismo ga oljuštili, a da pritom ne skinemo pola belanceta.

Foto: Shutterstock

Naravno, čuli smo već gomilu trikova koji olakšvaju ovaj posao, ali se u praksi ispostavi da su nedelotvorni.

Ipak, stručnjaci u oblasti gastronomije nakon nekoliko testova došli su do metode koja će navodno uvek upaliti! Stvar je jednostavna - u vodu u kojoj kuvate jaja dodajte malo sirćeta!

Razmera bi trebalo da bude otprilike jedna kašika na četiri šoljice vode, a preporuka je da korististi obično belo sirće, nikako vinsko ili jabukovo.

Foto: Unsplash.com/ Annie Spratt / @anniespratt

Sa naučne strane ovo je lako objasniti - sirće može da otopi kalcijum-karbonat od kog je sačinjena ljuska jajeta. Tako će se ljuska stanjiti, a samim tim se i daleko lakše ljuštiti.

Ovaj test pokazao je i da potapanje jaja u ledenu vodu odmah nakon što su skuvana, može da pomogne.

Autor: nportal.rs