Proverite da li radite nešto od ovoga 👇

Dnevna soba je srce svakog doma i prostorija u kojoj provodimo najviše vremena, pa većina ljudi najviše i ulaže upravo u ovaj kutak, prenosi b92.net.

Postoji niz načina i dekorativnih detalja kojima možete da je ulepšate, ali evo šta kažu dizajneri enterijera o tome šta je ono što nikada ne bi trebalo da zauzima mesta u vašoj dnevnoj sobi.

Dizajner enterijera iz Majamija, Lučana Frageli, koja se već 15 godina bavi ovim poslom, za Bussiness Insider otkrila je 4 greške koje dnevna soba ne trpi i kojima se narušavaju njena udobnost i atraktivnost:

Nikada ne držite podove golim:

- Tepih menja fokusnu tačku sobe i dodaje vizuelni pečat koji čini prostor prijatnijim i udobnijim - rekla je Frageli.

Dodala je i da je pod, bilo da je reč o parketu ili laminatu, skloniji oštećenju kada nije zaštićen tepisima, te da tepisi čine da prostor izgleda privlačnije.

Vertikalne žaluzine i venecijaneri:

Ovo nije poželjna opcija, tvrdi Frafeli:

- Lično nikad nisam razumela njihovu upotrebu. Ne samo da nisu estetski prijatni, već ne uspevaju da u dovoljnoj meri osvetle dnevnu sobu i da izvuku maksimum iz dnevne svetlosti - kaže ona.

Umesto toga, preporučila je klasične roletne, a model istih uskladite sa dizajnom dnevne sobe.

Prazne police za knjige su veliko NE:

Police za knjige su omiljena stvar mnogih dizajnera enterijera, otkriva Lučana, ali tvrdi da iste nikada ne smeju da budu prazne. Čak i jedna prazna polica ostavlja pogrešan utisak gostima i implicira da nemate inspiracije ni kreativnosti.

Zaboravite na postere i nalepnice koje sadrže kliše motivacione poruke

Frageli tvrdi da posteri, odštampani printovi ili nalepnice sa motivacionim porukama mogu da učine da vaš prostor izgleda jeftino i neoriginalno.

Ako ne želite da narušite enterijer svoje dnevne sobe, ova dizajnerka savetuje i da preskočite plastično voće u činijama kao dekor, životinjske glave na zidovima, držanje starog oružja na zidovima kao eksponat, a akcentuje i da su takozvani futoni, odnosno sofe sa drvenim postoljem, vrlo neudobne, iako mogu da deluju šik.

Autor: blic žena / b92.net