Svetska udruženja kardiologa često naglašavaju značaj multidisciplanarnog tima ✔

Najmanje 80 odsto prevremenih smrti koje su uzrokovane srčanim bolestima i moždanim udarom mogu se izbeći ako se kontrolišu glavni faktori rizika - duvan, nezdrava ishrana, fizička neaktivnost i prekomerna upotreba alkohola.

Kako je povišeni krvni pritisak, pojedinačno gledano, najznačajniji faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja, i to pre svega srčanog udara, srčane slabosti, iznenadne srčane smrti i šloga, Farmaceutska komora Srbije pokrenuće standardizovanu uslugu savetnika za hipertenziju u apotekama, koji će građanima biti dostupni već od početka naredne godine. 👨🏻‍⚕️

Kroz pet dosadašnjih projekata Farmaceutske komore Srbije, u kojima kroz dodatnu edukaciju magistri farmacije postaju savetnici za dijabetes, astmu, antibiotike, HPV i postkovid, uočen je veliki doprinos farmaceuta u lečenju i poboljšanju kvaliteta života građana koji imaju ove dijagnoze ili su im potrebne dodatne informacije o prevenciji.

- S obzirom na značajan teret koji kardiovaskularne bolesti stavljaju i na pacijente i na zdravstveni sistem, jasna je važnost sprovođenja efikasnih mehanizama za smanjenje rizika i strategija za sprečavanje razvoja i napredovanja ovih bolesti. Farmaceuti su u dobroj poziciji da preuzmu ključne uloge u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, zbog njihove stručnosti i dostupnosti - objašnjava mr ph spec. Milena Milojević, farmaceutkinja Farmaceutske komore Srbije.

Svetska udruženja kardiologa često naglašavaju značaj multidisciplanarnog tima, koji uključuje i farmaceute, za lečenje pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima. Pružanjem saveta vezanih za lekove, zdravu ishranu i stil života, praćenjem uspešnosti terapije i njenog pravilnog korišćenja, farmaceuti daju vrlo značajan doprinos u lečenju.

- Osobe sa srčanim oboljenjima bi trebalo da budu vrlo obazrive prilikom upotrebe suplemenata i drugih lekova kako bi izbegle rizik od interakcija i nepovoljnih ishoda. Na primer, lekovi poput onih koji smanjuju zgrušavanje krvi su posebno skloni interakcijama, kako sa hranom, tako i sa drugim lekovima. Potom, pojedini lekovi za terapiju aritmija u kombinaciji sa određenom grupom antibiotika mogu pogoršati aritmiju i izazvati niz neželjenih dejstava. Ovo su samo neki od mnogobrojnih primera, a upravo konsultacija sa farmaceutom će pomoći da se otklonite dileme i sprečite potencijalne opasnosti koje neproverena ili samoinicijativna upotreba lekova i suplemenata nosi – ističe Milojević.

Autor: Pink.rs