Rezime srpske kuhinje

Različite kulture su se smenjivale vekovima na Balkanu, pa tako nismo zapravo nikada sigurni šta je naše, a šta smo poprimili iz drugih kultura i od drugih nagrada. Nekoliko jela svojata više naroda, dok zapravo ne postoji nikakav konkretan dokaz o poreklu. Srpska tradicionalna kuhinja obuhvata riznicu ukusa i mirisa nastalu mešavinom uticaja raznih naroda koji su prolazili ovuda i živeli na ovim prostorima. Kao i u kulturi uopšte, ova fuzija različitih uticaja rezultirala je originalnošću, pa bogata srpska trpeza nudi nezaboravne ukuse koji se samo u Srbiji mogu osetiti.

Međutim, postoji nekoliko jela koja se vezuju isključivo za srpsku kuhinju. Jedno od njih je popara! Popara se priprema od starog bajatog hleba, koji se natapa vodom uz dodatak sira ili kajmaka. Hleb se u pisanim izvorima prvi put spominje u Prizrenskoj hrisovulji, velikoj povelji cara Stefana Dušana koja, između ostalog, pruža uvid u društveno-ekonomske prilike Srpskog carstva.

IZVOR: YT / MilosTheKuvar

Na Srbiju je u srednjem veku, u svim sferama života, pa i na kuhinju, veliki uticaj imala Vizantija, što se najviše oslikavalo u dvorskom životu.

Sa dolaskom Turaka, dolaze i nove namirnice. Na tursku kuhinju uticale su arapska i persijska, a onda su oni, zajedno sa svojim tradicionalnim jelima, sve to doneli na srpsku trpezu na kojoj su se onda našli musaka, ćufte i pilav. Na Vojvodinu je bio posebno jak uticaj Austrougarske i odatle stižu paprikaš, gulaš, rinflajš, ćušpajz i štrudla.

Krajem 19. i početkom 20. veka pojavljuju se i prve knjige sa pravim srpskim jelima. Sima Trojanović je 1896. objavio Starinska srpska jela i pića, a 1908. godine su se pojavile 2 knjige: Srpska narodna jela u Levču i Temniću Stanoja Mijatovića i Srpska narodna jela u Hercegovini i u Bosni, Luke Grđića Bjelokosića.

IZVOR: YT / Adrijana Nikolic

U tim kuvarima su se našli i samarluk - staro srpsko jelo od kiselog kupusa i pirinča. U mrsnoj verziji u samarluk se dodaju čvarci. Ćulama - jelo od pilećeg belog mesa, nešto kao ajmokac. Jelo koje se takođe izdvaja kao autentično je belmuž (belmož), staro pastirsko jelo još iz srednjeg veka, a koje je ostalo takvo do danas. Belmuž se sprema od mladog punomasnog sira i kukuruznog brašna, uz dodatak soli.

IZVOR: YT / MilosTheKuvar

pročitajte još

Reci NE hrani 🌭❌

Autor: nationalgeographic.rs/redportal.rs

#Srbija

#belmuž

#hrana

#popara

#tradicionalna jela