Ove namirnice možete da dodate u ishranu kako bi se zaobišle sezonske bolesti, stres i prolećno bledilo

Dodajte svojoj ishrani vitamin C. Ne radi se o dodacima ishrani, već o prirodnim elementima koji se nalaze u povrću i voću. Vitamin C je neophodan za normalno funkcionisanje svih enzima važnih za organizam i za funkcionisanje imunog sistema.

Povrće 🥬🧅🍅

Dobrobiti povrća za telo su ogromne, i to ne treba zaboraviti. Biljna hrana sadrži sve vitamine za puno funkcionisanje organizma. Zato ih treba dodati svakom obroku kao prilog - na primer, fileti lososa ili ćuretine, pa čak i kao glavno jelo.

Veoma je važno kuvati špagete od povrća sa pesto sosom. Pored toga što je veoma ukusno, vreme kuvanja je takođe minimalno (10-15 minuta). Ispod podloge uzmite tikvice ili tikvice i dodajte šargarepu. Brzo pržite ili prokuvajte. Dodajte začine ili sos po ukusu. Vitaminska testenina je spremna.

Brokoli je veoma bogat sulforafanom, među korisnim svojstvima koji su oslobađanje od akutnih respiratornih virusnih infekcija, smanjenje hronične upale, zaustavljanje šećera. proteina, odnosno štiti od uništavanja telesnih ćelija kada se konzumira šećer. Pored toga, brokoli je efikasan za detoksikaciju organizma, posebno u fazi čišćenja. Većina bolesti, a ne samo onih kojima je telo podložno van sezone, razvija se u uslovima povećane intoksikacije.

SZO preporučuje da odrasli jedu najmanje 400 grama voća i povrća dnevno. Ako nema vage, norma se može odrediti na sledeći način: jedna porcija (100 grama) je jednaka jednoj od vaših pesnica.

Zeleniš 🥬🥦

Apsolutno sav zeleniš je bogatoogromnom količinom korisnih hranljivih materija. Zbog visokog sadržaja kalcijuma, gvožđa i fosfora, pravi je pomoćnik u borbi protiv prehlade i gripa. Prednost zelenila je u tome što se može jesti sirovo ili dodati u bilo koje jelo - na primer, u sendvič sa šunkom i salatom, u pene od kukuruza sa bukovačama ili rižoto od zelene heljde sa pečurkama.

Masna riba 🐟

Smatra se da masna riba ima najmanje 6% masti. Masne sorte uključuju: beluga, losos, jesetra, jegulja, skuša, zvezdasta jesetra, chum losos, ružičasti losos. Takva riba je bogata vitaminom D. Tokom pandemije, mnoge studije su pokazale da ovaj vitamin pomaže u smanjenju incidencije infekcije koronavirusom.

Uglavnom, ribu treba uključiti u ishranu najmanje dva puta nedeljno, a jedna od njih treba da bude masna riba, ali prema britanskoj agenciji za standarde hrane, porcija treba da bude najmanje 140 grama. Glavno pravilo pri kuvanju ribe je izbegavanje prženja i prženja ako je moguće. Druge vrste toplotne obrade omogućavaju vam da sačuvate prednosti, ukus i svežinu proizvoda.

Supa 🫕

Supe su nezamenljivo jelo za telo, uglavnom u hladnoj sezoni, kada je imuni sistem posebno ranjiv. U jesen su bogate, raznovrsne i zdrave zahvaljujući sezonskom povrću. Toplo se preporučuje da u ishranu dodate brokoli, tikvice ili karfiol pire supu, krem supu od bundeve sa kurkumom i jakom kapicom. Topli obroci povećavaju imunitet i pokreću rad gastrointestinalnog trakta. Zato supe treba da budu prisutne u ishrani najmanje dva-tri puta nedeljno, a najbolje svakodnevno.

Autor: Magazin Novosti

#Prehlada

#namirnice

#povrće