Osim što je jako ukusan, ovaj kolač prelepo izgleda 😍

Potrebno je: 👩🏻‍🍳

- konzerva ananasa

- 3 jajeta

- 130 g šećera

- 150 g putera

- 150 g brašna

- 2 kašike gustog jogurta ili kiselog mleka

- kesica vanilin šećera

- kesica praška za pecivo

Za karamel: 👩🏻‍🍳

- 100 g šećera

- 50 ml vode

- nekoliko kapi limuna

Priprema: 👩🏻‍🍳

Ananas ocedite, a sok iz konzerve odvojite u posebnu posudu. Omekšali puter pomešajte sa šećerom. Dodajte jaja, umutite malo mikserom, a zatim dodajte jogurt, brašno, vanilin šećer, prašak za pecivo i sve sjedinite mikserom. Premažite puterom kalup za kolač.

U šerpici kuvajte sastojke za karamel, pet-šest minuta, kad počne da dobija karamel boju odmah sklonite sa ringle i izlijte na dno kalupa. Preko toga poređajte krugove ananasa, ostatak sitno naseckajte i dodajte u testo.

Sipajte testo u kalup preko ananasa i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko pola sata, posle 15 minuta smanjite temperaturu na 150 stepeni.

Kad je gotovo, nožem lagano odvojite kolač od kalupa. Stavite tanjir preko kalupa i prevrnite ga. Preko vrućeg kolača sipajte sok od ananasa iz konzerve. Služite vruće ili hladno. Kolač možete ukrasiti svežim ili kandiranim voćem.

Autor: Magazin Novosti