Evo šta je pokazala studija

Odlazak na spavanje u različito vreme svake noći moglo bi da vas dovede u veću opasnost od srčanih i moždanih udara.

Nepravilan način spavanja može da začepi vaše arterije i poveća šanse za razvoj bolesti.

Njihova studija pratila je obrasce spavanja u odnosu na stopu srčanog i moždanog udara kod 2.000 odraslih Amerikanaca tokom tri godine.

Utvrđeno je da je rizik od srčanog udara porastao za 140 odsto za one s nepravilnim obrascima spavanja u toku jedne nedelje, prenosi B92.

Takođe, su otkrili da su se šanse za moždani udar povećale za 120 odsto kod onih koji su imali nepravilan način spavanja.

Vodeći autor Kelsi Ful iz medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu, rekla je da bi ljudi trebalo da poboljšaju san kako bi se brinuli o zdravlju srca.

- Održavanje redovnog rasporeda spavanja i smanjenje varijabilnosti u snu je lako podesivo životno ponašanje koje ne samo da može da pomogne u poboljšanju sna, već i pomogne u smanjenju kardiovaskularnog rizika kod starijih odraslih osoba - navodi.

Foto: Printscreen Instagram

Kardiovaskularna bolest je širok pojam za stanja koja pogađaju srce ili krvne sudove i jedan je od glavnih uzroka smrti i invaliditeta u Britaniji.

Stanja uključuju srčane udare - kada je krv do srca blokirana nagomilavanjem holesterola - i moždani udar, kada se to dešava sa krvlju u mozgu.

Visok krvni pritisak i holesterol, pušenje, dijabetes, prekomerna težina i nedovoljno vežbanje povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Studija, objavljena u Journal of the American Heart Association, razmatrala je vezu između stanja i obrazaca spavanja. Istraživači su pratili obrasce spavanja u odnosu na stopu srčanog i moždanog udara kod 2.000 odraslih Amerikanaca tokom tri godine.

Prethodne studije povezale su loš san s nekoliko drugih stanja opasnih po život, uključujući hipertenziju, gojaznost, dijabetes tipa 2 i bolesti srca.

Autor: b92.net

#bolesti

#san

#spavanje

#vreme