Ove 3 vrste možete držati na prozorskoj dasci

Čini se da ni jedna sobna kultura nema posebnu ljubav prema promaji. Međutim, ima onih koji počnu da pate od laganog daha povetarca i sigurno će pokazati koliko im je loše - obaciće lišće ili požuteti, početi da se suše ili venu, prenosi magazin.novosti.rs.

Racionalni uzgajivači cveća više vole da se ne petljaju sa "kapricima", već biraju uslužnije "zelene kućne ljubimce" koji se zahvalno odazivaju na brigu, spremni da oproste retke greške u nezi i neidealne uslove života: promene temperature, suv vazduh, promaju...

Aloje vera. Ovaj izdržljivi sukulent u prirodi živi ne samo u tropskoj klimi, već i u pustinjama i polupustinjama, što znači da je iz prve ruke upoznat sa temperaturnim promenama i udarnim vetrovima. Od 300 vrsta aloje u sobnoj kulturi gaje se dve: aloja vera i drvo poznato kao agava.

Obe biljke su nepretenciozne, sposobne za zalivanje jednom nedeljno u toploj sezoni i jednom mesečno - u jesen i zimu. Oboje vole svež vazduh i redovno provetravanje, a leti se odlično osećaju na otvorenom u bašti. Štaviše, ne treba ih unositi u kuću noću ili na drugi način štititi od noćnog hlađenja. Glavna stvar u brizi za aloju je izbegavanje prekomernog hranjenja i prekomernog hranjenja, a takođe i da se obezbedi da temperatura ne padne ispod preporučenog minimuma od 10-15 ° C.

Aspidistra ili sirotinjska palma. Aspidistra je prilično popularna sobna biljka koja privlači uzgajivače cveća amatere svojim velikim listovima koji obilno rastu na centralnom stablu. Zbog svoje izdržljivosti i sposobnosti da izdrži toplotu i hladnoću, sušu i nedostatak svetlosti, ovaj cvet je dobio popularni nadimak - "drvo od livenog gvožđa". A zbog velikog broja listova koji formiraju rasprostranjeni grm, aspidistra se naziva "prijateljskom porodicom".

Kultura ne zahteva složenu negu, može rasti sa nedostatkom svetlosti, pa se često bira za sobe sa prozorima okrenutim prema severu, kao i za sadnju poslovnog prostora. Saksiju sa aspidistrom možete postaviti i u zadnjem delu sobe i na prozorskoj dasci - biljka se ne plaši promaje. Pored toga, aspidistra ne pati od nedostatka ili viška vlage, povećane suvoće vazduha, ne treba joj česte transplantacije.

Kalanhoje je biljka koja je u stanju da prečisti i dezinfikuje vazduh, što ga čini rado viđenim gostom u svakoj dnevnoj sobi. A zahvaljujući otpornosti kalanhoje na promene temperature i vlažnosti, mirnom odnosu prema promaji, može se bezbedno smestiti na prozorsku dasku u kuhinji - prostoriji u kojoj se prozori najčešće otvaraju.

Za dobro zdravlje, kalanhojama su potrebni jednostavni uslovi: umereno zalivanje, prigušeno difuzno osvetljenje i minimum prihrane. U ovom slučaju, biljka će dobiti maksimalan dekorativni efekat, mesnati tamnozeleni listovi sa izrezbarenom ivicom će biti bogate boje i odličnog turgora. Ova kultura preferira hladnu zimu, ali ako ne uspete da je organizujete, kalanhoje će se prilagoditi svim uslovima.

Autor: magazin.novosti.rs

#biljka

#daska

#promaja

#prozor

#uzgajanje biljki