Razloga zapravo ima nekoliko, od kojih ste možda neke i sami primetili.

Gotovo u svakom liftu, modernom ili starinskom, verovatno ćete pronaći barem jedno ogledalo, ali da li ste se ikada pitali zašto se zapravo ogledala postavljaju u liftove?

Razloga zapravo ima nekoliko, od kojih ste možda neke i sami primetili.

Foto: pexels.com

Bezbednost

Postoji više različitih aspekata koji se tiču bezbednosti u liftovima a koje ogledala poboljšavaju. Na primer, ako vas ima više, možete videti šta rade ostali u liftu – ogledala za podizanje su odigrala ulogu u uočavanju krađe, pa čak i predviđanju napada.

U Japanu, za koji se smatra da je prvi put predstavljeno podizno ogledalo – svrha je pristupačnost. Liftovi sa platformom mogu učiniti zgrade pristupačnim za korisnike invalidskih kolica gde stepenice predstavljaju prepreku.

Međutim, veličina lifta može značiti da u njemu nema prostora za okretanje korisnika invalidskih kolica. Postavljanje ogledala pomaže nekome u invalidskim kolicima da bezbedno uđe ili izađe iz lifta bez potrebe da se okreće.

Ovo može sprečiti nesreće i olakšati život svima sa fizičkim invaliditetom koji koriste vašu zgradu.

Klaustrofobija

Ova fobija je zapravo dosta češća nego što većina ljudi misli, pa prirodno, mnogi bi imali problem kada u liftovima ne bi bilo ogledala, koja daju utisak većeg prostora.

Mali prostor, nedostatak vazduha, nemogućnost da se vidi šta se dešava u mehanizmu su faktori koji doprinose vrsti anksioznosti u malim prostorima koja kod mnogih izazuvaju simptome poput znojenja dlanova i ubrzanog rada srca.

Postojanje ogledala pomaže u smanjenju ove anksioznosti. Liftu dodaje osećaj više prostora, čineći ga manje skučenim i malim i pomaže da se izbegne osećaj zarobljenosti.

Za mnoge, ogledalo je bolja alternativa prozirnom staklu kroz koje se vidi tlo ispod – što donosi čitav niz sopstvenih problema tipa vrtoglavice.

Odraćanje pažnje

Najverovatniji prvi razlog zbog čega su ogledala i inicijalno uvedena u liftove je ovaj. Naime, tokom vožnje skoro svako će osetiti dosadu, jer prosto samo treba da stoji.

Ogledalo nam tako daje još jednu priliku da vidimo da li nam je frizura na mestu, da li nam košulja ili sako stoji kako treba i sl. Na taj način, vožnja deluje kraće, jer bismo u suprotnom gledali u pod ili vrata, čekajući da se ta neprijatnost od takve vožnje završi.

Lift naravno, može da bude i mesto zanimljivih susreta, o čemu više govori pesma grupe Aerosmith, koju možete poslušati ovde odmah dole. 😉

IZVOR: YT / Aerosmith

Autor: redportal.rs

#lift

#ogledalo

#zašto liftovi imaju ogledala