Naučnici su utvrdili da je maksimalni životni vek osobe uglavnom u njenim devedesetima

Istražujući podatke oko 75.000 Holanđana čija je tačna starost zabeležena u trenutku smrti, statističari sa univerziteta Tilburg i Erasmus Roterdam utvrdili su maksimalnu gornju granicu životnog veka žena na 115,7 godina.

Kod muškaraca ta statost je nešto niža - 114.1 godina. Reč je o uzorcima iz podataka koji obuhvataju poslednjih 30 godina, rekao je profesor Jon Ejnmal, jedan od trojice naučnika koji su sproveli studiju.

- Naravno, prosečni životni vek se produžio. Ipak, maksimalna gornja granica nije se promenila - pojasnio je Ejnmal.

Ovde se ne radi o očekivanom životnom veku, nego o životnom veku koji se koristi za određivanje koliko dugo pojedinac može da živi ako se brine o sebi. Ovi nalazi podudaraju se sa studijom sprovedenom u Americi, gde su istraživači otkrili sličan raspon životnog veka.

Naučnici su utvrdili da je maksimalni životni vek osobe uglavnom u njenim devedesetima i malo je verovatno da će se ikada povećati iznad 115. No, potvrdili su da se broj ljudi koji su doživeli 95 u Holandiji u poslednjih 30 godina utrostručio.

Najstarija osoba koja je ikad živela doživela je čak 122 godine. Žana Luiza Kalman rođena je 1875. godine u Francuskoj. Umrla je 1997. Upisana je u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je najduže živela.

Ejnmal je rekao da će nalazi istraživanja biti objavljeni u narednih mesec dana.

Autor: nportal.rs