Dugo se verovalo da namirnice gube hranljiva svojstva zamrzavanjem, ali dokazano je da to nije tačno.

Ako želite pravilno da zamrznete hranu važno je samo da poštujete nekoliko pravila: hranu stavite u zamrzivač u trenutku kad je najsvežija, koristite plastične posude ili kese u koje ne može da uđe vazduh i napišite datume na njima.

Dugo se verovalo da namirnice gube hranljiva svojstva zamrzavanjem, ali dokazano je da to nije tačno.U zamrzivač ne stavljajte salate, sveža ili kuvana jaja, krompir (osim pirea), nekuvane paste i pirinač, suhomesnate proizvode, majonez, kafu, puding, žitarice, jabuke, dinje, plavi patlidžan, zelenu salatu, pivo i gazirana pića.

Vodite računa da ne prekoračite rok jer posle nekog vremena, hrana gubi ukus, a nekad postaje čak i nebezbedna. Najizdržljivije je povrće koje opstaje na niskim temperaturama i do godinu dana. Voće možete držati u zamrzivaču između devet meseci i godinu dana, sa izuzetkom citrusnog koje ne bi trebalo da čuvate duže od tri meseca. Toliko će izdržati i palačinke, čizkejk, orašasto voće, kuvani pirinač i pasta, torte, hleb i kolači, supe sa mesom i povrćem. Sladoled i jogurt biće jestivi dva meseca.

Od mesa, najizdržljivija je piletina. Ali, vodite računa da zamrznete celo pile jer tako opstaje godinu dana. Kad ga isečete, smanjujte mu rok na devet meseci. Toliko će izdržati i jagnjetina i teletina, dok svinjetina može da se čuva do pola godine. Mleveno meso i pržena piletina biće jestivi četiri meseca, a slanina samo 30 dana. Masnije ribe izdržaće tri meseca, dok duplo više opstaju one sa manje masti.

Autor: Pink.rs