Koji vam je omiljen?

Kada kod kuće nema spremljenog jela, uglavnom prva alternativna opcija nam je neki kiosk ili restoran brze hrane. Sa porodicom, partnerom ili prijateljima često odemo na hamburger, giros i slično. Ukoliko se ovo dešava s vremena na vreme, to je prihvatljivo.

Ali često konzumiranje ove hrane trebalo bi izbegavati u širokom luku, pogotovo što neretko pojedemo više nego što smo hteli.

Pomfrit, pohovani sir ili kolutići luka spadaju u priloge koje bi svakako trebalo da preskočite jer se pripremaju se u dubokom ulju:

- Najgorim prilozima smatraju se prženi krompirići, pohovani sir ili kolutići luka. Takva hrana je pržena u dubokom ulju i izuzetno je nezdrava jer je prepuna masnoće i soli. To može dodatno da začepi arterije, što može da dovede do srčanog i moždanog udara - upozorava kardiolog dr Nitin Bhatnagar, pa dodaje:

- Svako treba da zna da je učestalo jedenje takve hrane štetno za zdravlje srca i arterija i izlaže vas većem riziku od bolesti srca. Sve što je preterano dovodi do hemijske neravnoteže u telu. Zato, imajte u vidu da u svemu treba da budemo umereni.

Ovo potvrđuju i rezultati jednog istraživanja objavljeni u American Journal of Clinical Nutrition u kom je učestvovalo 4500 odraslih osoba. Utvrđeno je da ljudi koji jedu pomfrit više od dvaput nedeljno imaju dvostruko veći rizik od rane smrti.

Ovde nije problem u namirnici, već u načinu pripreme, krompir se prži u velikoj količini ulja kako bi bio ukusniji.

Autor: B92.net