Izloženost pesticidima povezana je sa brojnim lošim efektima na zdravlje

Mnoge vrste voća i povrća koje kupujemo tretirane su pesticidima, te je u tom smislu najbolje kupovati od nekoga koga poznajete, kako biste bili sigurni da je ono što jedete organsko.

Ipak, nemaju svi uslova da kupuju ove namirnice od poznanika, posebno u većim gradovima, tako da su osuđeni na ono što se nudi u prodavnicama.

Među voćem i povrćem koje sadrži najviše pesticida nalaze se jagode, spanać, kelj, jabuke, grožđe, trešnje, breskve i paradajz. Sada je novo istraživanje neprofitne organizacije Environmental Working Group pokazalo da jedna jagoda sadrži čak 23 različite vrste pesticida.

- Izloženost pesticidima povezana je sa brojnim lošim efektima na zdravlje, uključujući ometanje hormona, toksičnost za mozak i nervni sistem - rekla je analitičarka Sindi Svenson koja radi za Environmental Working Group.

- Nedavno sprovedena studija na Harvardu pokazala je da konzumiranje hrane koja sadrži dosta pesticida može čak da poništi sve dobre efekte koje imaju voće i povrće, poput zaštite od srčanih bolesti - dodala je.

Svensonova je objasnila da su naučnici utvrdili da je veća toksičnost ukoliko se koristi kombinacija dva ili više pesticida, a to je alarmantno jer samo jedna jagoda može da ima do 23 različita pesticida.

Pranje voća i povrća vodom pre jela je u tom smislu obavezno, ali naučnici su nešto ranije otkrili i najbolji način da ove namirnice očistite od pesticida.

Potopite ih u vodu u koju ćete dodati malo sode bikarbone i ostavite da deluje oko 15 minuta. Nakon toga dobro isperite namirnice.

Autor: B92.net