Ovo su pokazala najnovija istraživanja

Zamena za šećer pod nazivom eritritol povezana je sa zgrušavanjem krvi, moždanim udarom, srčanim udarom i smrću, pokazala je nova studija, prenosi CNN.

- Stepen rizika nije skroman - rekao je glavni autor studije dr Stenli Hejzen, direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju sa instituta Lerner riserč pri klinici u Klivlendu.

Osobe s postojećim faktorima rizika za bolesti srca, poput dijabetesa, imale su dvostruko veću verovatnost da će doživeti srčani ili moždani udar ako su imale najviše količine eritritola u krvi, piše u studiji objavljenoj u ponedeljak u časopisu Nature Medicine.

- Ako je količina eritritola u krvi bila u gornjih 25% u poređenju s najnižih 25%, postojao je oko dva puta veći rizik od srčanog i moždanog udara. To je u rangu s najjačim srčanim faktorima rizika, poput dijabetesa - rekao je Hejzen.

Brže zgrušavanje krvi

Dodatna laboratorijska istraživanja i istraživanja na životinjama predstavljena u radu otkrila su kako se čini da eritritol uzrokuje brže zgrušavanje krvi. Ugrušci mogu otputovati u srce i izazvati srčani udar ili u mozak i izazivati moždani udar.

- Ovo svakako zvuči alarmantno - rekao je dr Endru Friman, direktor kardiovaskularne prevencije u Denveru, koji nije bio uključen u istraživanje.

- Čini se da postoji rizik od zgrušavanja krvi zbog korišćenja eritritola - rekao je Friman.

- Očito je potrebno više istraživanja, ali možda bi imalo smisla ograničiti eritritol u ishrani za sada.

Kao odgovor na studiju kompanija koja proizvodi veštačke zaslađivače istakla je da su rezultati ove studije u suprotnosti sa vekovima naučnih istraživanja koja pokazuju da su zaslađivači s niskim sadržajem kalorija poput eritritola sigurni, što je dokazano globalnim regulatornim dozvolama za njihovu upotrebu u hrani i pićima.

- Rezultati se ne bi trebali preslikati na opštu populaciju jer su učesci intervencije već bili izloženi povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti - rekao je Robert Rankin, izvršni direktor kompanije.

Autor: B92.net

#eritritol

#infarkt

#mozdan udar

#zasladjivac