Nova istraživanja su pokazala da redovne šetnje i boravak u prirodi mogu drastično smanjiti šanse za upotrebom mnogih lekova

Novo istraživanje je potvrdilo da ukoliko često praktikujete da šetate i budete u prirodi, možete značajno smanjiti potrebu za lekovima, ali i osećaj anksioznosti, depresije, visok krvni pritisak. Uz to, može značajno pomoći kod problema sa astmom i nesanicom.

- Smatra se da je fizička aktivnost ključni faktor koji posreduje u zdravstvenim prednostima zelenih površina kada se uzme u obzir dostupnost ili aktivna upotreba zelenih površina - objasnila je koautorka studije An Turunen, viši istraživač na Finskom institutu za zdravlje i dobrobit u Helsinkiju za CNN.

Ovo istraživanje je otkrilo da poseta prirodi tri do četiri puta nedeljno može smanjiti šanse za korišćenje tableta za krvni pritisak za čak 36%, lekova za astumu za 26% i korišćenje lekova za mentalno zdravlje za 33%.

Koliko nam je potrebno da hodamo napolju da bi to uticalo na mentalno zdravlje? Važno je da li biramo grad ili prirodu

- Analiza može otkriti ključne asocijacije, ali ne možemo sa sigurnošću reći da li je blizina zelenih površina ili upotreba dovela do smanjene upotrebe lekova - ispričao je Linkoln Larson, vanredni profesor na Fakultetu prirodnih resursa u državi Severna Karolina.

S druge strane, samo gledanje zelenih ili plavih površina od kuće, odnosno posmatranje prirode u zatvorenom prostoru, nije imalo bitnog uticaja:

- Samo gledanje prirode nije pomerilo iglu, ali iskustvo jeste. Druga istraživanja ukazuju na slične zaključke - istakao je Larson, koji se bavi proučavanjem prednosti javnih parkova širom SAD na dobrobit stanovnika koji žive u gradskim sredinama, pa dodao:

- Ako želite da iskoristite sve zdravstvene prednosti koje priroda može da pruži, morate da uronite u ta okruženja.

Autor: Magazin Novosti

#priroda

#psiha

#zdravlje

#šetnja