Savršeno je bezbedno da bebe spavaju sa cuclama.

Neke bebe od samog starta prihvate cucle i za njih se posebno vežu. Međutim, ono što se većina novopečenih roditelja pita jeste da li bebe smeju da spavaju sa cuclama ili ih treba izvaditi kada zaspe?

Nemojte da brinete, savršeno je bezbedno da bebe spavaju sa cuclama. Spavanje sa dudom zapravo može da pomogne u smanjenju rizika od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS).

Cucle su brojnim bebama velika uteha, sredstvo za umirenje pred spavanje, ali ipak postoji nekoliko bezbedonosnih saveta koje treba da zapamtite ako vaša beba koristi cuclu tokom spavanja:

Nikada nemojte da vezujete ili kačite cuclu za bebinu odeću ili posteljinu.Izaberite cuclu sa otvorima za vazduh u štitniku (deo koji leži na usnama vaše bebe).Pratite veličinu cucle i rast deteta. Uvek nabavite one cucle koje nikada ne mogu cele da stanu u njihova usta.Redovno menjajte cucle jer se vremenom oštete. Neki proizvođači stave i datum isteka na cucle, pa ako ga ima, pratite ga. Ako nema rok trajanja, proveravajte njeno stanje. Ako je guma promenila boju ili počela da puca, bacite je.

Da li treba sklanjati cuclu bebi kada zaspi? 🤔 Nema potrebe! To bi moglo da je probudi, a svi znamo staro pravilo da nikada ne treba buditi bebu koja spava.

Autor: magazin.novosti.rs

#beba

#cucla

#spavanje