Nedostatak gvožđa u krvi može se manifestovati na više načina

Prema statističkim podacima, nedostatak gvožđa u telu problem je koji se sreće kod čak 30-40% stanovništva našeg kontinenta. Može biti uzrokovano raznim faktorima, od navika u ishrani, pa sve do hroničnih bolesti.

Gvožđe je jako važan mineral koji ljudskom telu treba iz mnogo razloga.

- Gvožđe je presudno, jer je ključna komponenta crvenih krvnih zrnaca i, ako u telu ima malo gvožđa, smanjiće se kapacitet prenosa kiseonika - kaže nutricionista Julijana Hever.

Anemija je uobičajena kod žena, pogotovo u godinama kad su trudne i kada doje. Zapravo, ljudima širom sveta najčešće on nedostaje, a to pogađa oko milijardu ljudi. Žene između 19 i 50 godina treba da unose 18 mg gvožđa svaki dan, a trudnicama je potrebno duplo više.

Ukoliko imate nizak nivo gvožđa u krvi potrebno je da povećate unos namirnica poput crvenog mesa, pasulja, orašastih plodova, suvog voća, cvekle, koprive, kupine.

Simptomi koji mogu ukazivati na niži nivo gvožđa u krvi: hroničan umor, stalno vam je hladno, bleda koža, glavobolja, kratak dah, lupanje srca, suva kosa i koža, krhki nokti, nemirne noge.

Postoje tri glavna razloga za nizak nivo gvožđa u krvi: gubitak krvi, nedovoljan unos hrane bogate ovim mineralom i problemi sa apsorpcijom gvožđa.

Autor: Magazin Novosti

#anemija

#gvožđe

#nedostatak gvožđa