Niko ga nije video od 2007. godine

Beloglavi sup Darko, koji nije viđen 15 godina otkako je spasen iz Sjeničkog jezera, ponovo se pojavio u Srbiji, saopštila je Fondacija za zaštitu ptica grabljivica.

Kako je navedeno na Fejsbuk nalogu te organizacije, Darko je upao u Sjeničko jezero 2. avgusta 2007.

U to vreme, dodaje se, još nije bio izgrađen prihvatni centar za oporavak supova, pa su ptice oporavljane u neuslovnim prostorima po štalama, garažama ili podrumima.

Da ne bi maltretirali pticu neuslovnim smeštajem tim Fondacije brzo je reagovao i markirao i pustio Darka već 8. avgusta 2007. godine i od tada ga niko nije video.

- Čudan je osećaj kada posle 15 godina prepoznate supa za koga ste verovali da nije preživeo. Kao da ste sreli starog prijatelja - piše u objavi.

Kaže se i da je Darko prvi sup kome je Fondacija odredila pol i poslednji kome nije stavljen kolor prsten koji je uveden u upotrebu tek od 2008. godine.

- Darku je krilna markica davno otpala i ostao mu je samo metalni prsten koji je trajna markacija. Međutim metalni prsten se teško može očitati, jedino ako ptica ponovo dođe u naše ruke bilo kao uginula ili uhvaćena. Iz tog razloga je Darko ostao nevidljiv za nas sve ovo vreme - navodi se u objavi.

Član Fondacije Saša Preradović, koji je profesionalni fotograf, krajem prošle godine izradio je pravu studiju na fotografisanju supova.

- Analizom fotografija uspeli smo sa njih da pročitamo metalni prsten i identifikujemo Darka zaboravljenog supa. Na hranilištu smo beležili stare supove koji su posedovali metalni prsten ali ne možemo da ih očitamo. To su zaboravljeni najstariji supovi stari od 20 do 30 godina. Zato je neophodno da otvorimo klopku za supove jer je to jedini način da dođemo u mogućnost da identifikujemo ove ptice - navodi Fondacija za zaštitu ptica grabljivica.

Autor: Tanjug / redportal.rs