I zašto je važan?

Ako je telo srećno i zdravo, svaki biološki proces i funkcija se odvijaju u doslednom vremenskom okviru iz dana u dan. Ovo biološko merenje vremena je poznato kao cirkadijalni ritam, prenosi Magazin Novosti. Odgovoran je za održavanje svega, od ciklusa spavanja do hormona u vašem telu, tako da je održavanje na pravom putu od suštinskog značaja za svakodnevno dobro ☝🏻.

Istraživanja sa Klivlendske klinike primećuju da naši biološki procesi mogu da se povuku iz različitih razloga. Izlaganje plavoj svetlosti, kasni odlazak u krevet, kofein i još mnogo toga mogu da poremete cirkadijalni ritam, piše The List.

📍 Zašto je cirkadijalni ritam važan?

Savremeni način života je prepun stimulansa i ometanja koji mogu izbaciti vaš cirkadijalni ritam van sinhronizacije. Boravak u zatvorenom po ceo dan, skrolovanje na društvenim mrežama u toku noći i neredoavan san su samo neki od problema. Nesinhronizovani cirkadijalni ritam može doprineti ozbiljnim, dugoročnijim problemima kao što su gojaznost, dijabetes i depresija, piše VebMD. Održavanje umerenog režima u ishrani, vežbanju i spavanju je od suštinskog značaja za održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja.

📍 Kako da sinhronizujete svoj cirkadijalni ritam?

Možete učiniti mnogo stvari da biste sinhronizovali svoj cirkadijalni ritam. Međutim, VebMD napominje da je prirodan obrazac spavanja kod svih drugačiji. To znači da tajming za jednu osobu možda neće odgovarati drugoj. Dakle, obratite pažnju na svoje sklonosti. Da li se popodne osećate umorno? Imate li više energije ujutru ili uveče? Ovo su pitanja koja treba da postavite sebi pre nego što uspostavite svoje dnevne navike. Međutim, bez obzira na vašu prirodnu sklonost, VebMD predlaže da započnete svoju noćnu rutinu i jutarnju rutinu u istih 30 minuta svakog dana.

Iako neki izbori rasporeda mogu biti personalizovaniji, postoje neke opšte smernice koje obezbeđuju da vaši telesni procesi teku glatko. Izlaganje dnevnoj dozi sunca nakon što se probudite i tokom dana može pomoći u regulisanju proizvodnje hormona. Pokušajte da smanjite upotrebu tehnologije, potrudite se da izbegavate alkohol, kofein i dremke kako biste svoje telo "stavili na svoj prirodni put".

Autor: magazin.novosti.rs

#ritam

#zdravlje

#žena