Voće i povrće trebalo bi konzumirati svakodnevno, ali važno je kako ih skladištimo

Voće i povrće obiluje vitaminima, vlaknima, mineralima i mnogim drugim hranljivim materijama. HRanu koju kupimo obično odmah stavljammo u frižider, ali postoje određene vrste voća i povrća kojima nije mesto u frižideru.

Višnje, kivi, banane, mango, dinje, breskve, kruške, ananas, šljive, nektarine ne bi trebalo držati u frižideru jer mogu brže da propadnu i sazrenu pre vremena. Međutim, ukoliko su potpuno zrele, možemo im produžiti rok trajanja za nekoliko dana ako ih stavimo u frižider.

Beli i crni luk imaju koru koja im pruža dovoljnu zaštitu, te njih možete držati na sobnoj tempraturi, Ali, ako uklonite koru, trebalo bi ih držati u fružideru i nikako u blizini krompira jer on može podstaći klijanje.

Krompir i batat ne bi trebalo da skladištite u frižideru jer hladna temperatura može da pretvori skrob u šećer. Kada se takav krompir prži ili peče u rerni na temperaturi iznas 120 stepeni, ti šećeri u interakciji sa amino-kiselinom asparaginom stvaraju hemikaliju akrilamid, koja može povećati rizik od nastanka opasnih oboljenja.

Krompir takođe ne bi trebalo držati u plastičnoj kesi. Paradajz bi uvek trebalo čuvati na sobnoj temperaturi, pa čak i kad je potpuno zreo. Na niskim temperaturama gubi na ukusu, a ista situacija je i sa tikvicama i bundevama.

Autor: Magazin Novosti