Narodna verovanja u vezi sa ružom 🌹

Kao i kod drugih naroda, ruža je i kod nas cvet ljubavi. Često se spominje u ljubavnim narodnim pesmama, te se sa njom često identifikuje mlada devojka.

1. VEROVANJE

Ljubavna gatanja pomoću nje vrše se na Đurđevdan. U okolini Đevđelije, uoči Đurđeva dne, obeleži devojka crnim koncem 3 ružina cveta, i svaki cvet nazove nekim muškim imenom. Sutradan pozove drugarice da pokažu koji hoće cvet i da joj tako pokaže suđenika. Tako se verovalo da magične trave i predmeti, pomoću kojih devojka vrača da je momak zavoli, treba da se uoči Đurđevdana ostave da prenoće pod ružom.

Foto: Unsplash.com/Joshua Harris

2. VEROVANJE

Ruža se sadi po grobovima, naročito na grobovima devojaka. Duša mladog momka može mirisati na ružu. U narodnim pesmama ima dosta primera iz kojih se vidi da ruža može biti senovita biljka. Na primer, iz grobova nesrećnih ljubavnika izniknu loza i momkovog i ruža iz devojčinog groba, pa se onda loza obavije oko ruže.

3. VEROVANJE

Kada je u pitanju postanak ruže i njene crvene boje, u narodu se pričaju razne skaske. Prema jednoj, za ružu su bili bitni i Bog i đavo:

Bog se razgnevio na đavola i naredio anđelu da ga uhvati. Ali đavo bude brži i anđeo ne mogadne učiniti ništa. Zato Bog reče anđelu da, kad pojuri đavola, otvori pred njim ružino granje, pa će se đavo zaplesti. Tako se i desi. Onda đavo prokune ružu da na njoj iznikne trnje, a Bog sa svoje strane blagoslovi je da nosi najlepši cvet. I što su rekli, i jedno i drugo steklo se.

Međunarodni motiv o devojci kojoj iz usta padaju ruže (Grim) poznat je i u našim pripovetkama. Misli se da u raju ima najviše bosiljka i ruže.

4. VEROVANJE

Sok od ruže, sa medom i bršljenovim lišćem, lek je od glavobolje. Sok iz cveta je sredstvo protiv kolere, a šipak se upotrebljava protiv pljuvanja krvi, srdobolje i padavice.

Foto: Pixabay.com/Adina Voicu

Autor: redportal

#crvena boja

#cvet ljubavi

#narodna verovanja

#postanak ruže

#ruža