Dugoročno značajno menjaju sve

Iako spremanje kuće većina ostavlja za dane vikenda kada imaju više vremena, postoje neke stvari u domaćinstvu koje zahtevaju svakodnevno čišćenje. Iako zvuči kao još jedna dodatna dnevna obaveza, ovi poslovi dugoročno će značajno promeniti vaš dom, piše Magazin Novosti.

PEŠKIRI ZA RUKE 🧣

Možda ne izgledaju prljavo, ali kuhinjske krpe se smatraju najkontaminiranijim mestom u kuhinji, prema studijama. – A isto važi i za male peškire u vašem kupatilu – kaže Kerolajn Forte, direktorka kompanije za čišćenje. Pečkiri za ruke brže se prljaju jer ih koristite više od jednom dnevno. – Trebalo bi da ih menjate svakih nekoliko dana, ili čak svaki dan, ako imate veliku porodicu – napominje.

KUHINJSKI PULTOVI ⌨

Kada razmišljate o svim stvarima koje stavljate na radnu površinu, kao što su ključevi od auta, pošta, torbica, nemoguće je zanemariti koliko su ti predmeti prljavi. Stoga bi ih trebalo brisati i dezinfikovati svaki dan. Samo pripazite da ne koristite isti sunđer. – Nije dobra praksa koristiti jedno sredstvo za brisanje, odnosno krpu ili sunđer na više površina, jer će to verovatno uzrokovati unakrsnu kontaminaciju – kaže Mišel Ekshjum, analitičarka u laboratoriji za čišćenje.

Foto: Unsplash.com

TUŠ 🔬

Najlakši način da zaštitite pločice i fuge je njihovo redovno održavanje, zbog čega ekspertkinja za čišćenje kaže da biste nakon svake upotrebe trebalo da prođete brisačem preko pločica. Takođe, sušenjem zidova sprečićete mrlje od plesni.

UMIVAONICI 🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♂️

Iako mislite da će nakon pranja ruku ili posuđa umivaonik biti čist koliko god može biti, za sobom zapravo ostavljate prljavštinu i bakterije koje se lepe na njegovu površinu. Ako zaosta želite da umivaonici budu čisti, Forte kaže da bi trebalo da upotrebite poseban sunđer za uklanjanje tragova, a zatim dezinfikovati tako da začepite odvod, napunite umivaonik toplom vodom i ubacite malo sredstva za čišćenje, ostavite da odstoji pet minuta, zatim isperete i osušite.

PRLJAVO POSUĐE 🍽🍴🥄

Ostaci umaka i mrvica preko noći samo će privući bube i otežati pranje posuđa sledećeg dana. Umesto toga, ručno operite tanjire i pribor za posluživanje ili ih odmah nakon korišćenja stavite u mašinu za pranje posuđa.

APARAT ZA KAFU ☕

Budući da je aparat za kafu mamac za bakterije i plesan, morate ga svakodnevno čistiti. – Najbolje je nakon svake upotrebe oprati delove aparata za kafu kako biste uklonili ostatke kafe i ulja – kaže Forte. Možete ga ručno prati u sudoperi toplom vodom i uz malo sapuna, ali obično se komadi mogu prati i u mašini za sudove. I ne zaboravite da obrišete spoljnu stranu i ploču za grejanje gde prolivena tečnost može da zagori.

MRVICE NA PODU 🍪

Ako ste nešto skuvali i pojeli, verovatno vam je pritom ispala hrana na pod. Ali srećom, sve što je potrebno je brzo čišćenje ili metenje nakon što završite s jelom kako biste pokupili te ostatke i osigurali da dosadni bube prve ne stignu do njih, prenosi MSN.

Autor: magazin.novosti.rs

#dom

#stvari

#čišćenje