Potrebno je samo 30 minuta dnevno da pročitate neku zanimljivu knjigu, zaplešete i već će se osećati bolje!

Kako bi ste se osećali bolje u svojoj koži, I imali više pokretačke energije, to ne mora nužno da znači narušavanje vaše dnevne rutine.

Dr. Majkl Moslej u seriji posvećenoj svojim istraživanjima, otkriva jednostavnije, naučno-potkrepljene načine koji mogu da pomognu da transformišete vaš život.

Foto: Pixabay.com

Plešite 5 do 10min dnevno

Energičnim plesom možete poboljšati rad srca na 140 otkucaja po minuti, a tom prilikom se koriste pokreti niskog i visokog intenziteta.Ublažava osećaj depresije, umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, poboljšava memoriju i štiti od demencije.

- ''Nisam jedan od najprirodnijih plesača na svetu, ali uveče uživam kada zaplešem salsu sa mojom suprugom Kler'', navodi Dr.Moslej.

Ključ dobijanja benefita od plesa je- opuštenost. Samo plešite, i to na način kao da vas niko ne gleda ( jer vas verovatno i ne gledaju).Ako možete, plešite sa drugima. Povezivanje sa drugima, ima još moćniji efekat za opuštanje od stresa. Prilikom plesa, oslobađa se endorfin, hormon sreće koji proizvodi pozitivna osećanja.

Foto: Pixabay.com

Čitanje 30min dnevno

Čitanje dobrih knjiga deluje kao ''vežba za mozak''. Tokom istraživanja na Stanford Univerzitetu, otkriveno je na ispitanicima koji su čitali Džejn Ostin, dramatično povećanje protoka krvi u mozgu. Objašnjenje iza ovoga, je da ukoliko se saživimo sa dobrom knjigom, pažnju našeg mozga okupira postavka priče, izgled likova, opis mirisa, zvukova, okruženje, a to aktivira različite centre u mozgu koji procesuiraju ova iskustva u stvarnom životu. Reči kao što su npr: lavanda, cimet ili sapun, aktiviraju centre u mozgu koji su zaduženi za čulne doživljaje.

Foto: Pixabay.com

Autor: Magazin Novosti