Ove namirnice mogu da vam pomognu da brže utonete u san

Svedoci smo gotovo prolećnih temperatura u januaru, ali uskoro nam stiže zahlađenje. Ishranu bi trebalo da prilagodimo temperaturama, smatraju nutricionisti. Umesto teške hrane, ove namirnice trebalo bi da konzumirate u večernjih časovima.

1. Orašasti plodovi 🥜🌰

Kikiriki, bademi, pistaći i drugi orašasti plodovi mogu ubrzati metabolizam i podignuti temperaturu tela. Pored toga, sadrže i melatonin, hormon koji pomaže u kontroli ciklusa spavanja.

2. Cimet

Cimet takođe može povećati temperaturu tela, te spada u grupu namirnica koje je poželjno konzumirati pred spavanje. Poželjno je da cimet dodate u čašu mleka i popijete pred spavanje. Triptofan u mleku deluje tako što podstiče san.

3. Banane 🍌

Obiluju vitamin B i magnezijumom, pa pomažu u funkcionisanju štitne žlezde i regulaciji telesne temperature. Magnezijum pomaže mišićima da se opuste.

4. Đumbir

Đumbir je još jedna namirnica koja nas može zagrejati. Vazodilatacijska svojstva đumbira mogu delovati opuštajuće na krvne sudove, što doprinosu boljem protoku krvi. Čaj od đumbira je savršena opcija pred spavanje.

Autor: Magazin Novosti

#banane

#cimet

#namirnice

#orašasti plodovi

#san

#đumbir